Hjertevakten® magasin 4-2014

0
705

forside-lite-bilde-4-2014--1Innhold:

 Trym (12) fikk hjertestans  – reddet av kameratene

12-åringen var klinisk død i flere minutter. Han kan takke kameratene for at han lever.

”Og det guttene gjorde var helt etter boka, ifølge Thomas Hagen i Norsk Luftambulanse”

Reddet toåring fra døden

Årlig tar AMK i Bergen imot svimlende 60.000 nødmeldinger. En spesiell telefonsamtale har brent seg fast i minnet.

En ganske oppkavet mor ringer og forteller at hennes to år gamle datter ikke får puste.

Etter hvert kommer det frem at gummien fra

smokken har falt av. Datteren har fått den i halsen.

– Jeg prøver å forholde meg rolig og sier til moren at hun må prøve å slå barnet i ryggen. Samtidig

reiser jeg meg fra stolen og står fordi jeg vil så gjerne hjelpe til. Jeg kan høre at moren blir stadig mer fortvilet. Moren slår jenten flere ganger i ryggen uten at noe skjer. Jeg ber henne fortsette. Plutselig hører jeg at smokken kommer opp og at datteren hennes begynner å gråte.

Hjertestanseksplosjonen

Hva skjedde egentlig med hjertene våre på 1970-tallet?

Før 1935 var hjerteinfarkt en nokså sjelden sykdom i Norge. Men i løpet av et tiår eksploderte forekomsten:

På midten av 1970-tallet døde hver fjerde norske mann av hjertesykdom før han ble 75 år. I Europa hadde bare Nederland flere hjerteinfarkt enn oss. Så begynte dødeligheten å falle, nesten like raskt som den hadde steget.

Hva skjedde?

 

Her finner du hele magasinet

Her finner du tidligere utgaver

Noen utvalgte varer