Overlevde hjertestans i 30 minutter

0
727

I helsemiljøer ses han på som et medisinsk mirakel. Jakop Mortensen (13) som stupte om i krampe og fikk hjertestans, midt i skolegården på Andenes for to måneder siden, har ikke fått varige mén av dramatikken.

 

Hjemme hos familien Elin og Tor-Eirik Mortensen med datteren Konstanse

(15) og sønnen Jakop (13) på Andenes går livet sin vante gang. De har nå lagt den grusomme hendelsen fra 5. september bak seg, selv om de husker alt sammen som om det skulle ha vært i går.

Unntatt hovedpersonen Jakop da. Han husker ingenting.

Mamma Elin forteller at hun fikk en telefon fra datteren Konstanse tidlig på formiddagen. Hun fortalte at broren hadde spydd og falt om på skolen.

– Jeg skjønte ikke at det kunne være så alvorlig, og da jeg kom til skolen falt det meg ikke inn at den ungen som lå på bakken og som assistent Monica Sørensen Jacobsen drev hjerte- og lungeredning på virkelig var Jakop, sier Elin.

Det viste seg at Jakop hadde fått krampe og hjertestans.

 

– Heldigvis kunne Monica hjerte-lungeredning

– Heldigvis kunne Monica hjerte-lungeredning Dersom hun ikke hadde kunnet det, så er det ikke sikkert at det hadde gått så bra, sier Elin.

Monica hadde så gode kompresjoner og gjorde en så god jobb at hun fortsatte med gjennopplivning, også etter at ambulansen kom til stedet.

– Ambulansetteamet bisto med å gi surstoff og klargjøre hjertestarteren.

To leger kom også til stedet, og det var allerede bestilt ambulansehelikopter. De måtter gi tre elektrosjokk før Jakop ditt hjerte startet.

Han pustet da ambulansehelikopteret kom og hentet ham. Da hadde de holdt på med ham i 30 minutter, sier hun.

 

Berømmer Andenes skole

Tor-Eirik berømmer Andenes skole for den gode håndteringen av alt sammen.

– De tømte hele plassen for unger og lærere, og satte i gang kriseteamet for å roe ungene inne på skolen. Nesten alle har utsikt ut på plassen der alt sammen foregikk, sier han.

Elin sier at alt forløp helt rolig.

– Det falt meg aldri inn at Jakop kunne å dø. Jeg så det grå ansiktet hans ligge i skolegården. Når hjertet kom i gang, så hadde han 230 i puls. De fortalte meg hele tiden hva de gjorde med ham. Han fikk narkose allerede i helikopteret, og det ver 25 stykker fra akutten ved Universitetssykehuset i Tromsø (UNN) som tok ham imot, forklarer Elin.

Både Elin og Tor-Eirik jobber på 133 Luftving, så selv om det ikke var plass i ambulansehelikopteret til hele familien, så kom Tor-Eirik og Konstanse raskt på plass via Orionskyss.

 

Annonsering:

#Julegaven-til-barnefamilier

 

Noen utvalgte varer