kvinner: 40 prosent større risiko for hjerteinfarkt

0
529

 For kvinner med diabetes er risikoen for hjerteinfarkt og angina pectroris større enn for menn med diabetes. Nå har en ny metastudie anslått hvor mye større risikoen er.

Slik konkluderer metaanalyse med data om 11 millioner pasienter.

STOCKHOLM/EASD: Kvinner med diabetes har rundt 40 prosent større risiko for å få hjerteinfarkt eller ustabil angina pectoris enn menn med diabetes. Det er konklusjonen i en ny metaanalyse som presenteres under diabeteskongressen EASD 2015.

 

Analysen er foretatt av en gruppe kinesiske forskere, som har gjennomgått ti kohortstudier og ni case-control-studier publisert i perioden 1966 til 2014. Til sammen omfatter disse studiene data om nærmere 11 millioner pasienter, både fra Nord-Amerika, Europa og Asia.

Blant disse pasientene var det registrert flere enn 100.000 tilfeller av hjerteinfarkt eller angina pectoris. Etter en analyse av disse tallene, konkluderer de kinesiske forskerne med at kvinner med diabetes har signifikant større risiko for akutt koronarsyndrom – anslagsvis 40 prosent høyere enn menn med diabetes.

 

Studien er gjennomført etter et systematisk søk i databasene PubMed, Embase og Cochrane Library. Det er ingen tegn til publiseringsskjevhet blant studiene som er omfattet av analysen, skriver forfatterne i abstraktet. Les artikkelen i Dagens Medisin

 

Noen utvalgte varer