Annonse
Home Nyheter Tobias (34) døde under kamp – ingen fikk tak i den innelåste hjertestarteren

Tobias (34) døde under kamp – ingen fikk tak i den innelåste hjertestarteren

0
688

Nå skal helsemyndighetene lage et offentlig register for hjertestartere.

I oktober i fjor opplevde Ane Wendelstig marerittet da hjertet til samboeren Tobias Wendelstig stanset under en innebandykamp. Ingen fikk tak i den innelåste hjertestarteren.

– Jeg kommer alltid, alltid til å lure på om ting hadde vært annerledes om den hjertestarteren hadde hengt der den skulle henge. At den ikke var gjemt bak lås og slå. Jeg kommer alltid til å lure på om han kunne ha levd om den var tre meter unna der han falt, sier hun til TV 2.

Mandag er det ett år siden Anes samboer Tobias falt om da han spilte kamp for Gjelleråsen. Han ble bare 34 år gammel.

Lager hjertestarterregister

 

Nå lager norske helsemydigheter for første gang et offentlig register over hjertestartere, for å forhindre at flere skal oppleve det samme.

– Vi trenger omtrent en nasjonal dugnad for at folk skal gå inn og registrere sin hjertestarter, og de opplysningene vi trenger, sier Siw Lilly Osmundsen til TV 2. Hun er prosjektleder for Hjertestarterregisteret.

Det nye registeret skal kobles direkte til AMK. Når noen ringer etter ambulanse skal operatøren få opp i kartet hvor nærmeste hjertestarter er, og hvor de kan finne en eventuell nøkkel. ‘

– Vi vet at det skjer hjertestans i forbindelse med idrett. Hvis den hjertestarteren kan komme raskt på plass, så kan det redde liv, sier Osmundsen.

 

Pappaen min er i himmelen

Hadde registeret eksistert i fjor kunne ting sett annerledes ut for Ane. Fra sidelinjen så hun og datteren maktesløse

– Jeg og Alva var på kampen og så på at pappa skulle gjøre comeback. Han spilte og så ut som han koste seg veldig. Så var det noen som skrek fra banen om det var en lege tilstede. Så fant jeg ikke Tobias på banen, og jeg så det var han som lå der nede. Etter det fikk jeg ikke snakket noe mer med ham, sier Ane.

– Pappaen min er i himmelen. Han er der oppe, forklarer Alva, og peker opp mot himmelen.

Mamma Ane skulle ønske hun ikke hadde vært tilstede den dagen pappa Tobias gikk bort.

– Egentlig skulle jeg ønske at Alva ikke var der. Å se pappaen sin sånn unner jeg ingen. Jeg tror ikke hun forstod hvor alvorlig det var, men hun ville trøste meg fordi jeg gråt og var i sjokk. Jeg kastet opp og hun forstod liksom ingenting. Hun fortalt meg «det går bra, mamma». Hun skulle passe på de rundt seg. Hun er veldig lik pappaen sin både utseendemessig og i personlighet, sier hun. Se innslaget på TV2

[divider]

Hjertevakten as gjør oppmerksom på at det i dag finnes en rekke private tiltak som samler inn data over de hjertestarterne som finnes i Norge i dag.

Mellom annet en apotekkjede sammen med en organisasjon, og et annet firma som samler inn informasjon til et register de har kalt ”Norsk hjertestarterregister”.

Begge disse registra har en oversikt over hjertestartere på nett. Men ingen av de er et offisielt register, og dessverre opplever en del eiere av hjertestartere at de i ettertid blir oppringt av selgere etter å ha registeret seg i registrene. Disse registrene har ingen forbindelse med AMK (1 1 3) sentralen.

Det offisielle registeret vil ha en direkte link til AMK sentralen slik at operatørene på 1 1 3 vil få opp på skjermen sin de hjertestarterne som er nærmest innringeren.

 

Noen utvalgte varer