Annonse
Home Nyheter Umulig å ringe 113 fra låst telefon

Umulig å ringe 113 fra låst telefon

0
2637

 – Kan øke panikken i kritiske situasjoner

Da ektemannen til Maria Leer-Salvesen fikk anfall, hadde hun kun hans låste telefon tilgjengelig. Men 113 virket ikke, på grunn av internasjonale standarder.

Hun jobber til vanlig som psykolog. På grunn av hennes bakgrunn innen medisin, forstod hun at mannen hadde et epileptisk anfall.

Hun grep tak i mobiltelefonen til mannen på nattbordet, og skulle ringe 113.

– Men jeg vet at man ikke trenger å taste inn koden for å ringe nødsentralen. Jeg trykket på muligheten for å ringe nødnummer, og tastet 113. Men så skjedde det ingenting. Jeg prøvde flere ganger, og trodde faktisk at nødsentralen var nede, forteller Leer-Salvesen.

Annonse: Slik tenker og handler du

– Lite kjent

Årsaken til at kun 112 fungerer fra en låst mobiltelefon, er internasjonale standarder innebygd i mobiltelefonen.

Det gjør at kun 112 oppfattes som et nødnummer når du ringer fra en låst telefon. Maria Leer-Salvesen, som selv har medisinsk bakgrunn, var ikke klar over dette.

Det er lite kjent at ikke alle nødnumrene fungerer fra en låst telefon, opplyser IKT Norge.

– Vi er avhengig av at nødnummersystemet vårt fungerer godt for brukerne, de som trenger å ringe til nødsentralen, sier direktør for internett og nye medier i IKT Norge, Torgeir Waterhouse.

Jeg trykket på muligheten for å ringe nødnummer, og tastet 113. Men så skjedde det ingenting. Jeg prøvde flere ganger, og trodde faktisk at nødsentralen var nede

MARIA LEER-SALVESEN

– Må rydde opp

Å få et nytt felles nødnummer er ett av tiltakene som blir foreslått for å bedre beredskapen etter terrorangrepene 22. juli, men etter en utredning fra Justisdepartementet, valgte man å beholde de tre numrene vi kjenner i dag.

Annonse: Heartstart

Waterhouse mener likevel en bør gå inn for ett nummer og at myndighetene må rydde opp.

– Vi har en situasjon hvor folk i det øyeblikket de har mest panikk, og ikke har tid til å tenke seg om, kan slite med å nå gjennom dit de skal. Her har norske myndigheter et behov for å rydde opp i nummerstrukturen, slik at det er ett nummer man kan ringe.

Når man har panikk fra før, og det ikke går å ringe 113. Det kan få panikken til å eskalere til et nivå som gjør deg helt handlingslammet

MARIA LEER-SALVESEN

– Fikk ringt fra egen telefon

Etter gjentatte forsøk med mannens telefon, løp til slutt Leer-Salvesen og hentet sin egen telefon, og fikk ringt etter hjelp. Da fikk hun hjelpen hun trengte fra AMK, og etter et sykehusopphold, gikk det bra med mannen hennes.

Leer-Salvesen mener at nødnummerknappen skaper en falsk trygghet når det ikke går an å ringe 113 fra den. For henne førte det til enda mer panikk, i en allerede dramatisk situasjon:

– Når man har panikk fra før, og det ikke går å ringe 113, kan det få panikken til å eskalere til et nivå som gjør deg helt handlingslammet, sier Leer-Salvesen.

Man kan alltid ringe nødnummeret 112, selv om telefonen er låst. Da kommer man til politiet som vil sette deg videre til ambulanse, eller brannvesenet.

Les artikkelen i NRK

Annonse: Førstehjelp
Noen utvalgte varer