5.3 C
Rosendal
torsdag, april 18, 2024

Buy now

spot_img
spot_img
Home Nyheter Fem ganger så stor fare for narkolepsi etter svineinfluensavaksine

Fem ganger så stor fare for narkolepsi etter svineinfluensavaksine

0
4268

Etter tre års oppfølging, er tallenes tale klare. Influensavaksinen Pandemrix som ble anbefalt av myndighetene, ga økt fare for narkolepsi.
Fra svineinfluensaen startet i oktober 2009 og til og med utgangen av 2012, fikk 72 pasienter under 30 år diagnosen narkolepsi, melder Folkehelseinstituttet.
56 av disse pasientene var vaksinerte med Pandemrix, og 16 var ikke vaksinerte.
De som fikk diagnosen var mellom fem og 26 år, og det tok gjennomsnittlig åtte måneder fra vaksinasjon eller influensa til symptomer på narkolepsi startet.

Annonse:Mini Anne

Tidligere studier har også bekreftet at det var en sammenheng mellom vaksinasjon med Pandemrix og narkolepsi.
– Sammenhengen mellom vaksinasjon og narkolepsi var som forventet sterk. Etter 3-års oppfølging var risikoen for narkolepsi om lag fem ganger høyere for vaksinerte enn for ikke-vaksinerte, sier lege og forsker ved Folkehelseinstituttet, Lill Trogstad.

Flest unge rammet

Gjennomsnittsalderen for dem som fikk sykdommen i perioden 2009-2012 var 12 år. I aldersgruppen 3-9 år var det 12 pasienter, i aldersgruppen 10-19 år 46 pasienter og i aldersgruppen 20-29 år var det 14 pasienter med narkolepsi.
Det har vært vanskelig å tolke resultatene i undersøkelsen, fordi det i andre studier også er påvist at uvaksinerte pasienter med influensa utvikler narkolepsi.

Annonse: Pulsoximeter

Det er likevel så stor forskjell mellom de vaksinerte og de uvaksinerte, at forskerne med sikkerhet kan fastslå at det var en økt risiko for å utvikle narkolepsi etter Pandemrix-vaksinen.

Har tatt lærdom av vaksinen

Svineinfluensaen var en kraftig influensa som rammet i 2009. Myndighetene fryktet en dødelig pandemi og Pandemrix ble anbefalt for hele befolkningen. 2,2 millioner nordmenn fulgte anbefalingen, og vaksinerte seg selv og sine barn.
– Det er alltid nødvendig å veie risiko ved sykdom mot risiko ved å vaksinere. Sjeldne vaksinereaksjoner, slik som dette, kan bare oppdages når mange titusener av personer er vaksinert og fulgt opp i flere måneder, sier Hanne Nøkleby, fagdirektør for smittevern, miljø og helse i FHI, til TV 2.
Folkehelseinstituttet erkjenner likevel at det er nødvendig å fokusere mer på muligheten for slike konsekvenser ved en liknende situasjon.
– Hvis det i en akutt situasjon blir nødvendig å ta i bruk en vaksine før den er gitt til så mange mennesker, må det legges større vekt på muligheten for at det kan opptre reaksjoner som ingen hadde forestilt seg, enn vi gjorde da vi ga anbefaling om vaksinering i 2009, sier hun.

Blir aldri friske

Norsk Pasientskadeerstatning regner med erstatningsbeløpene vil runde 200 millioner kroner til personer som har fått alvorlige bivirkninger etter svineinfluensavaksinen.

Annonse:Førstehjelps kofferter/skrin/puter

For dem som er rammet, vil sykdommen trolig prege dem resten av livet.
– Narkolepsi er en alvorlig, kronisk sykdom som i stor grad kan påvirke dagliglivet til pasientene. Det finnes ingen kur som kan helbrede narkolepsi, men pasientene kan få medisinsk behandling for å redusere trøtthet på dagtid, bedre nattesøvnen og hindre anfall med tap av muskelkraft som mange narkolepsipasienter kan oppleve, sier Lill Trogstad. Les artikkelen i TV2

Fakta om narkolepsi:

Narkolepsi er en epilepsilignende sykdom i de hjernesentrene som kontrollerer den normale vekslingen mellom søvn og våken tilstand.

Narkolepsi forekommer både som en selvstendig arvelig betinget lidelse og som en følgetilstand etter hjernebetennelse og andre sykdommer.

Narkolepsi ytrer seg som anfall av en uimotståelig trang til å sove, ofte flere ganger om dagen. I typiske tilfeller faller pasienten uten varsel i søvn og våkner igjen etter 10–15 minutter, men søvnperioden kan vare bare sekunder eller i sjeldne tilfeller en time eller mer.

Man kjenner ingen behandling som helbreder lidelsen. Tilbøyeligheten til anfall kan motvirkes med forskjellige stimulerende medikamenter og ved å sørge for at nattesøvnen er tilstrekkelig og av god kvalitet.

Kilde:Store medisinske leksikon


Annonse: Plagg for bryst opererte