Home Nyheter Liljekonvall: Denne blomsten inneholder «hjertegift»

Liljekonvall: Denne blomsten inneholder «hjertegift»

0
8240

Liljekonvall er farligere enn den ser ut. – Både blomstene, bladene og bærene er giftige, sier Giftinformasjonen.

Liljekonvall pynter opp og sprer godlukt i grøftekanter og på stuebord. Men hele den nydelige planten inneholder dessverre giftstoffer.

– Ja, både blomstene, bladene og bærene er giftige, sier Mette Ekeland, seniorrådgiver ved Giftinformasjonen.

– Men det er litt uklart hvor mye liljekonvall som skal til før det er farlig. Trolig varierer det hvor mye giftstoff plantene inneholder, og det er variasjoner mellom personer hvor godt man tåler det, fortsetter hun.

Blomstringen for liljekonvall er normalt nå i månedsskiftet mai/juni.

– Liljekonvallen er så vakker, og det er en blomst jeg tror de fleste har et forhold til. Jeg tror også at mange vet at den er giftig, sier Rune Aae, biolog ved Høgskolen i Østfold. 

Annonse: informasjon om hva du skal gjøre dersom barnet har: Blødning, Brannskade, Forgiftning hos barn, Høy feber og flåttbitt.

Hvis barnet ditt smaker på liljekonvall kan hun få vondt i magen, bli kvalm, kaste opp og få diaré.

– Vi har lav terskel for å sende barn til sykehus for observasjon hvis de har spist liljekonvall, i alle fall hvis det er mer enn en liten smak. Når det gjelder bærene, så anbefaler vi behandling etter å ha fått i seg fem til ti bær, forteller Ekeland ved Giftinformasjonen.

«Hjertegift»

Men det alvorligste er at giften  kan gi effekter på hjertet.

– Virkningen «hjertegift» har på hjertet er litt komplisert å forklare, og kan gi mange forskjellige symptomer fra hjertet. Enkelt sagt er det sånn at det er stoffer i liljekonvallen som forstyrrer hjertets funksjon, og det kan da for eksempel slå sakte eller urytmisk. Hjertefriske personer har mye større evne til å kompensere for denne påvirkningen enn hjertesyke, sier forgiftningseksperten. 

Annonse:ShockLink

Alle barn med kjent hjertesykdom følges derfor opp av lege eller på sykehus selv ved små inntak.

Førstehjelp ved forgiftning

Planten er giftig for både mennesker og dyr.

– Vi har mange spørsmål om liljekonvall, men det blir svært sjelden mer enn lette symptomer som kvalme og oppkast. Vi har hatt ca. 100 henvendelser om liljekonvall det siste året, opplyser Ekeland.


Råd til førstehjelp når barn har fått i seg liljekonvall:

  • Fjern eventuelle planterester fra barnets munn
  • Gi deretter litt drikke
  • Hvis det er inntatt mer enn 5 bær eller blomster fra liljekonvall, eller en bit av et blad kan det være aktuelt med medisinsk kull
  • Ta kontakt med 1-1-3 for råd om videre oppfølging

Annonse: Skap til hjertestarter

Biologen opplyser om at det er en grunn til at liljekonvallen er giftig.

– Det er for å hindre at den blir spist av andre enn fugl, da fugler sprer frøene via avføring uten at frøene tygges i stykker først, sier Rune Aae.

Han forteller videre at giften faktisk kan brukes til noe.

– Giften convallatoksin fra liljekonvall brukes som hjertemedisin på lik linje med giften i planten revebjelle, så helt unyttig er den jo ikke, asvlutter biologen. Les artikkelen i NRK

Noen utvalgte varer