Hva gjør du om du får rusk i øyet

0
2644

Ofte klarer øyet å kvitte seg med rusket ved hjelp av tårer og blunking. Hvis det ikke går, må du bruke andre metoder.

  • ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Skyll øyet i lunkent, rennende vann. Hånddusjen kan brukes, men pass på at temperaturen på vannet ikke er over 35 grader. Hold øyelokkene fra hverandre, slik at vannet kommer til i hele øyet.
  • En annen mulighet er å bruke et øyeglass, et eggeglass eller et annet lite glass fylt med lunkent vann.
  • Det er mest behagelig å skylle øyet i lunkent saltvann, blandingsforhold: 1 teskje salt til 1/2 liter vann. (Øyebadevann kan også kjøpes her.)

Sitter rusket på innsiden av øvre øyelokk, kan du vrenge det. La barnet se ned og legg en fyrstikk eller vattpinne (Q-tips) oppå øvre del av øyelokket. 

Annonse: Heartstart

Hold i vippene og trekk øyelokket nedover og vreng det over fyrstikken/vattpinnen. Fjern rusket med en ren finger, snippen av et lommetørkle eller en Q-tips fuktet i vann.

Barn synes dette er vondt og vil sjelden klare å sitte i ro. Du kan derfor trenge en ekstra person til å holde barnet. Hvis du synes dette høres vanskelig ut, tar du kontakt med lege for å få hjelp. 

Annonse: informasjon om hva du skal gjøre dersom barnet har: Blødning, Brannskade, Forgiftning hos barn, Høy feber og flåttbitt.

Ta alltid kontakt med lege hvis du ikke klarer å fjerne rusket i øyet på egen hånd. Mens du venter på hjelp, kan du legge en kompress utenpå øyelokket for å hindre at stadig blunking gjør at rusket riper opp øyet.​

Kilde : Helsenorge.no
Noen utvalgte varer