Home Nyheter Rå fisk var ikke det sunneste

Rå fisk var ikke det sunneste

0
2821

Svaret overrasket forskerne: Nei, rå fisk var ikke det sunneste

Spis mer fisk, råder Helsedirektoratet. Fisk beskytter mot hjerte- og karsykdom og er en god kilde til blant annet proteiner, sunt fett, vitamin D, selen og jod.

Men selv om man vet en del om helseeffektene av fisk, vet man lite om hva som er den beste måten å tilberede fisken. Dette ville forskere ved Klinisk institutt 1 ved Universitetet i Bergen finne mer ut av.

– Mange tror at rå fisk er sunnere enn varmebehandlet fisk, noe som kanskje også er en av grunnene til at sushi er blitt så populært. Vi lurte på om varmebehandlingen ville gjøre laksen mindre sunn, sier forsker Oddrun Gudbrandsen.

Rotteforsøk

Hun, og PhD-stipendiat Linn Anja Vikøren, gjorde derfor en studie der 18 overvektige rotter ble fordelt i tre grupper. I fire uker fikk rottene dietter med normale mengder fett, vitaminer, mineraler, fiber, karbohydrater og proteiner. I kontrollgruppen fikk rottene proteinene sine bare fra melk. I laksegruppene ble 25 prosent av melkeproteinene byttet ut med proteiner fra enten bakt eller rå laks.

Annonse: Heartstart

STUDIE: Rottene som spiste bakt laks fikk en større reduksjon i kolesterolnivået enn de som spiste rå laks, selv om omega 3-nivåene i bakt og rå laks var like.

Resultatet var uventet:

– Vi lurte på om noe av omega 3-fettsyrene og proteinene i laksen ville bli ødelagt av bakingen. Men det vi fant var overraskende: Det var en større reduksjon i kolesterolnivået i rottene som spiste bakt laks enn de som spiste rå laks, selv om omega 3-nivåene i bakt og rå laks var like, sier Gudbrandsen.

Annonse: Bårepakke

Studien ble mandag publisert i tidsskriftet Food & Nutrition Research.

– Tror dere at dere vil se tilsvarende effekt på mennesker?

– Ja, fordi de biokjemiske prosessene i mennesker og rotter er noenlunde like. Disse feite rottene får de samme følgesykdommene som mennesker med fedme – som økt blodtrykk, diabetes, høyt kolesterol og dårlig regulert blodsukker, sier Gudbrandsen.

Hun er usikker på hvorfor den bakte fisken kom best ut i studien.

Stekt eller kokt

– Så da bør vi heller bake laksen enn å spise den rå?

– Vi konkluderte med at det ikke har så mye å si om du spiser rå eller bakt fisk. Men den bakte fisken er i alle fall ikke mindre sunn enn den rå, slik mange tror, sier forskeren.

Hun mener de ville fått de samme resultatene for kokt eller lettstekt fisk i panne, som for den bakte fisken.

Lise Madsen er forskningssjef ved Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) og professor ved Universitetet i København. Hun er overrasket over resultatene i studien til Gudbrandsen og kollegaene.

Annonse: MiniAnne

– Den kolesterolsenkende effekten av laks har jo i tidligere studier blitt relatert til omega 3-innholdet. Derfor er det overraskende og kjempespennende at du ved likt innhold får forskjellige svar, sier Madsen.

– Har du noen tanker om hvorfor man får det?

– Kanskje det betyr at det faktisk er noe mer, eller annet, i laksen enn omega 3 som er med på å gi en gunstig effekt. Eksempelvis vet vi jo at proteinene kan endre litt form når de varmes opp, sier Madsen, som påpeker at det er spekulasjoner.

Hun har forsket mye på fedme og tarmbakterier gjennom forsøk på gnagere.

– Den store fordelen med å jobbe med gnagere fremfor mennesker, er at du har full kontroll på hva dyrene spiser. Mennesker kan si de har spist det de skulle, men så vet du ikke om de virkelig har gjort det. Gnagere er også veldig genetisk like oss mennesker. Derfor har vi i utgangspunktet ikke noen grunn til å tvile på at resultatene fra slike studier kan overføres til mennesker. Men man bør jo sjekke for å være sikker, sier Madsen.

Mer enn anbefalt

Oddrun Gudbrandsen håper å kunne gjøre flere studier på dette.

– Mengden protein fra fisk som vi ga, er litt høyere enn det Helsedirektoratet anbefaler (15–18 prosent). Det hadde vært spennende å gjøre forsøk med mindre mengde laks i rottematen, for å se om vi hadde fått de samme resultatene da, og å gjøre tilsvarende studier på mennesker, sier hun. Les artikkelen i BT

Noen utvalgte varer