Nøtteallergi – symptomer og årsaker

0
4604
Nøtteallergi er en av de vanligste allergiene du kan ha. Symptomene kan variere fra mild kløe i halsen, til mer alvorlige hvor du opplever allergisk sjokk.

Nøtteallergi er en av de vanligste allergiene. Årsaken er at veldig mange av de som har pollenallergi, også rammes av kryssallergier. Dette betyr at dersom du er allergisk mot et stoff, så kan du også reagere på andre stoffer. De allergiutløsende stoffene (allergenene) ligner på hverandre og pollenallergikere vil derfor ofte også være allergiske mot hasselnøtter, valnøtter, mandler og peanøtter.
Annonse: Heartstart, verdens mest solgte hjertestarter

Er du allergisk mot nøtter kan du være bortimot symptomfri, eller du kan få så sterke symptomer at det blir livstruende. Symptomene kan variere fra milde, som for eksempel kløe i halsen, til mer alvorlige hvor du opplever allergisk sjokk.

Det skumleste med nøtteallergi er at en del produkter inneholder nøtter, så det er veldig lett å få i seg.

– Nøttene som er vanlig å reagere kraftig på er peanøtter, valnøtter, cashewnøtter, pekannøtter, hasselnøtter og paranøtter, sier Anna Bistrup, rådgiver i helsefag hos Astma- og allergiforbundet.

– Vil sannsynligvis ikke reagere på alle nøttetyper

Bistrup konstaterer at det ikke en med nøtteallergi sannsynligvis ikke vil reagere på alle nøtter. De er nemlig ulike biologiske arter, så noen kan reagere på bare en av dem.

En peanøtt er for eksempel en nøtt i praktisk betydning. Den tilhører belgvekstene, som du kan tåle dersom du reagerer på andre typer nøtter. Det samme gjelder mandler, som er en stenfrukt.
Annonse:informasjon om hva du skal gjøre dersom barnet har: Blødning, Brannskade, Forgiftning hos barn, Høy feber, allergi og flåttbitt.

– Har du nøtteallergi, er rådet likevel å holde seg helt borte. Noen tåler å få i seg små mengder, men du skal ikke prøve og feile. Du må selv kjenne din allergi, mener Bistrup.

Nøtteallergikere vil stort sett tåle muskatnøtt og muskatblomme da disse ikke er ikke utvunnet fra nøtter.

Ifølge Bistrup, indikerer nyere forskning at det er en lavere andel barn som får matvareallergi dersom du introduserer maten fra 4-6-månedersalderen. Hun forklarer at hvis du gir en matvare fra starten av, er det en stor reduksjon av allergiske reaksjoner senere.

– Hvis barnet ditt likevel får nøtteallergi, ser du ofte at de kan vokse det av seg. Noen rapporterer om bedring etter hvert, og det er gjerne de som fikk allergien som barn, sier Bistrup. Det kan likevel være lurt å teste seg som voksen, for å være sikker på at den er borte.

Det er heldigvis få som opplever å bli så dårlig at livet står på spill, men det er slett ikke uvanlig. Bistrup forteller at man kan få kløe i halsen, elveblestsymptomer, kvalme, munnen kan svulme opp, og det kan renne fra nese og øyne.
Annonse: En kompakt førstehjelps sekk, med plass til hjertestarter. Ideell for «Hjertevakter»  i lokal beredskap og idrettsarrangement 

– Det er ikke mange symptomer som skiller seg bort fra andre allergier, men du oppdager gjerne at det er nøtteallergi hvis du spiser mat som inneholder nettopp dette, sier hun.

– Noen reagerer på selv de minste mengder av nøtter

Lege Berit Nordstrand informerer imidlertid om at det finnes noen personer som kan reagere på selv de minste mengder av nøtter. Denne gruppen som har en så alvorlig variant av nøtteallergi må ta helt andre hensyn, og unngå all kontakt med både nøtter og nøttestøv.

– De kan få alvorlig pustebesvær og få allergisk sjokk bare ved at noen på samme fly åpner en pose nøtter, fordi nøttestøv spres via ventilasjonsanlegget, sier Nordstrand.

Hun legger til at det heldigvis svært få som kan få allergisk sjokk på bakgrunn av dette, men at det er viktig å være bevisst på allergien og reaksjonene sine. Les artikkelen på Klikk.no

Noen utvalgte varer