Annonse
Home Nyheter Droner kan bli fremtidens ambulanse

Droner kan bli fremtidens ambulanse

0
2181

Innen ti år kan pasienter fraktes til og fra sykehus med drone, mener forsker. Sykehusene er positive og synes ideen er spennende.

Forskere ved NTNU Gjøvik utvikler ambulansedroner

 

 

 

Han tar imot NRK på kontoret sitt på NTNU på Gjøvik, Mohammad Derawi. Han forteller ivrig om det han mener kommer til å revolusjonere norsk helsevesen.

Mohammad Derawi, professor NTNU
FOTO: ALEXANDER NORDBY / NRK

 

– Dagens ambulansetjenester klarer ikke å innfri kravet om rask responstid. En ambulansedrone vil løse denne utfordringen, sier Derawi.

Som 29-åring ble han Norges yngste professor. Fagfeltet er biometri og smartteknologi ved Institutt for elektroniske systemer. Nå er han i gang med å virkeliggjøre ideen sin om en ambulansedrone som kan frakte pasienter mer effektivt til og fra sykehusene våre.

Vant kvart million

I høst kunne alle forskere på NTNU skrive en søknad om støtte til prosjekter de har tro på. Søknaden skulle være på 250 ord, og vinneren skulle få 250.000 kroner i støtte.

Mohammad Derawi vant og nå ønsker han å bli den første som utvikler denne typer droner i Norge.

– Droneteknologien har utviklet seg dramatisk og det å sette sammen en ambulansedrone er fullt mulig, forteller den unge professoren.  
Annonse: Heartstart, verdens mest solgte hjertestarter.

Med de 250.000 kronene har han kjørt i gang prosjektet for fullt. En gruppe er satt ned, kick-off-møtet var den 13. november og det første budsjettforslaget er ferdig.

– Vi kommer til å bruke disse første pengene på å skape et større nettverk både nasjonalt og internasjonalt, og knytte kontakter til de som kan tenke seg å være med å realisere og finansiere ideen, sier Derawi.

Aller først skal dronen tegnes. Derawi regner med at det vil koste mellom 10 og 20 millioner kroner å fullføre prosjektet før de kan begynne å bygge dronene.  
Annonse: Se vårt utvalg av skilt

Ønskes velkommen

Målet er at de første automatisk styrte dronene skal være klare innen ti år. Derawi ser mange bruksområder, men først og fremst kan dronene brukes i oppdrag der vanlige ambulanser eller helikoptre ikke kommer fram.

Pål Anders MæhlumDette tas godt imot i sykehussektoren.

POSITIV: En av sjefene i Sykehuset Innlandet, Pål Anders Mæhlum, liker droneideen til Mohammad Derawi.

FOTO: ALEXANDER NORDBY / NRK

– Det med droner og ny teknologi er kjempeviktig for å utvikle de prehospitale tjenestene våre, sier Pål Anders Mæhlum, avdelingssjef for kompetanseavdelingen i Divisjon for prehospitale tjenester i Sykehuset Innlandet.

Mæhlum forteller at de ønsker å være med på denne utviklingen fordi de ser nytten av det.

– Vi er nødt til å tenke framover fordi vi har noen utfordringer med det å for eksempel skaffe oss overblikk på skadesteder, sier sykehussjefen.
Annonse:Pulsoximeter C63 Pulsoksymetere er meget brukervennlige og krever ingen instruksjon.

Tilbake på NTNU i Gjøvik forteller Mohammad Derawi at de i Dubai allerede har taxidroner under test som de regner med kan frakte vanlige passasjerer innen fem år.

– Jeg skal reiser  ned dit for å se hvor langt de har kommet, og for å lære litt når vi nå starter opp i Norge, avslutter Derawi. Les artikkelen i NRK

Les også: Vil bruke droner til livredning og søk

 

Noen utvalgte varer