Annonse
Home Nyheter Sykdommen som gir rødming, sprengte blodkar og kviser

Sykdommen som gir rødming, sprengte blodkar og kviser

0
4781

Omtrent fem prosent av befolkningen sliter med rødsprengt og sensitiv hud, en hudlidelse som heter rosacea. Heldigvis er det mye du kan gjøre for å bli kvitt plagene.

Opplever du ofte at huden blir rød når du inntar alkohol, krydret mat eller er stressa? Hudsykdommen rosacea kan føre til plager som kviselignende utslett og sprengte blodkar i ansiktet.

– Dette er en kronisk hudplage, som kommer både i milde og alvorlige former, sier Jon Anders Halvorsen, hudlege ved Rikshospitalet.   
Annonse:Pulsoximeter C63 Pulsoksymetere er meget brukervennlige og krever ingen instruksjon.

Han anslår at fem prosent av den norske befolkningen lider av rosacea. Sykdommen er vanligst hos lyshudede, kvinner og personer over 30 år.

Symptomer er blant annet rødsprengt hud, «hissige områder» i kinn, nese og på haken, samt små knuter i huden. Anfall med rødming er som regel det første tegnet på rosacea.

– De fleste er plaget mest på grunn av utseendet, men rosacea kan også gi problemer som sensitiv hud, stikking og en «brennende følelse» i huden, opplyser Halvorsen.

– Svært utbredt

 

Caroline Strandhagen

Caroline Strandhagen er hudlege ved Hudklinikken.

FOTO: MARIT AABY VEBENSTAD / NRK

 

Hudlege Caroline Strandhagen bekrefter at sykdommen er svært utbredt.

– Jeg får daglig inn flere pasienter med disse symptomene. Mange vet jo selv ikke at de har rosacea, så det er nok veldig mange udiagnostiserte tilfeller der ute, tror hun.

Så hva skyldes så disse hudplagene? Ifølge Norsk Helseinformatikk er rosacea en kronisk betennelsessykdom. Årsaken er ukjent, men både arvelig disposisjon og miljøfaktorer kan spille inn.  
Annonse: Heartstart, verdens mest solgte hjertestarter.

– Rosacea er en sykdom i talgkjertler og blodårer i ansiktet. Det kommer av at hudens immunsystem er aktivert, forklarer Halvorsen ved Rikshospitalet.

Har du rosacea bør du ta noen forholdsregler. Det er nemlig faktorer som kan gjøre hudlidelsen mer plagsom.

– Varm mat og drikke, trening og svetting, hudprodukter og noen typer medisiner kan irritere huden, advarer Halvorsen.

– Noen får forstørret nese

Stress, temperaturendringer og sol kan også forverre hudplagene.

– Har du rosacea, bør du ikke eksponeres for sol. UV-stråling kan gi mer kviser og betennelse i huden. Velg solkrem med høy faktor, tipser Caroline Strandhagen.

Det er heller ikke lurt å innta alkohol.

– Alkohol fører til at de små blodkarene i huden blir litt større. Da kan huden lett bli rød, sier hun.

Behandlingen avhenger av alvorlighetsgrad og type rosacea.

– De fleste holder symptomene i sjakk med kremer, antibiotika og laserbehandling. Oppsøk en hudlege som kan hjelpe deg med riktig behandling, oppfordrer Strandhagen.

En del opplever betennelse i og rundt øyene, dette kalles «okulær rosacea». I sjeldne tilfeller kan det også føre til forstørret og deformert nese, såkalt rhinofyma.

Hun understreker at det er en sjelden tilstand, og at det ikke skyldes overforbruk av alkohol.

– Det er kun en myte at det kalles portvinsnese. Også avholdsfolk kan få dette, avslutter hudlegen.  
Annonse: HLR-brett

Noen utvalgte varer