Annonse
Home Nyheter Dette kan være fremtidens pasientovervåkning

Dette kan være fremtidens pasientovervåkning

0
1450

Orkdal Sjukehus er landets første sykehus til å overvåke pasienter trådløst på sengepost. Sensorer på pasientenes kropp gjør målinger som overføres direkte til sykepleiernes nettbrett. Ifølge overlege vil dette kunne redde liv.

– Da jeg fikk spørsmål om å overvåkes på denne måten, sa jeg ja med en gang. Jeg liker duppeditter, og vil føle meg så trygg som mulig, sier Harald Andreassen.

For et døgn siden ble han kreftoperert. Nå går han i sykehuskorridorene – takket være trådløs overvåkning.
Annonse: Plagg for deg som er brystoperert

– Uten ville han vært lenket til senga, sier overlege på anestesi ved Orkdal Sjukehus, Erlend Skraastad, og fortsetter:

– Jeg kan ikke understreke nok hvor viktig bevegelse er for pasientene. De kommer seg raskere, samtidig som komplikasjoner forebygges.

Harald Andreassen Orkdal Sjukehus pasientovervåkning
Harald Andreassen kan bevege seg fritt på avdelingen, samtidig som sykepleierne kan følge med på hvordan han har det. Erlend Skraastad og kollegene ved Orkdal Sjukehus planlegger nå en stor studie for å vise effekten av trådløs overvåkning.FOTO: KIRSTI KRINGSTAD / NRK

Startet med en tragedie

Pilotprosjektet i Orkdal startet med en tragedie lenger sør i landet. En sunn 22-åring var på overvåkningen etter en enkel operasjon som følge av en ulykke. For å lindre kvalmen og ubehaget som kommer etter operasjon, fikk han smertestillende. Men den unge mannen fikk for mye – og døde.

Overlege Skraastad jobbet i helseforetaket.
Annonse: Hjertestarter

– Lignende tragedier har skjedd både før og etter. Og dessverre vil det skje igjen fordi sykehusene mangler rutiner for oppfølging, sier Skraastad, som i flere år har lett etter et system for å øke pasienttryggheten og bedre arbeidshverdagen til sykepleiere.

Nå har han funnet det.

– I mars begynte vi å ta det i bruk ved generell kirurgisk og ortopedisk avdeling, og flere av de største sykehusene i Norge har kontaktet oss fordi de vil gjøre det samme. Dette er fremtiden, fastslår Skraastad.

Sensorer måler pasientene kontinuerlig

Systemet går ut på at pasientene følges opp tettere enn noen gang med en kombinasjon av trådløs overvåkning og et nytt klinisk scoringsverktøy for smerte. Sensorer på pasientens overarm, brystbein og finger måler hjertefrekvens, pustefrekvens, blodtrykk og oksygenmetning kontinuerlig.

Informasjonen får sykepleierne på et nettbrett, slik at de ser hvordan pasienten har det og hvor mye smertestillende de bør gi. Tradisjonelt må sykepleierne ta målingene manuelt ved jevne mellomrom.
Annonse:Bany anne

– Det nye systemet vil aldri erstatte sykepleiere, for informasjonen som kommer inn må tolkes. Men det letter arbeidshverdagen vår, samtidig som pasientene får bedre pleie og trygghet, sier Lillian Opøyen, fagsykepleier ved avdelingen.

Lillian Opøyen, fagsykepleier Orkdal Sjukehus
Fagsykepleier Lillian Opøyen er svært fornøyd med at Orkdal Sjuehus er først ut med å ta i bruk trådløs overvåkning av pasienter på sengepost. – Mange skal passes på, og alle like godt. Trådløs overvåkning gjør at vi kan bruke tiden bedre. Vi kan mobilisere pasienten, gi han fotbad eller vaske håret – slikt vi sjelden får tid til, forklarer Opøyen.FOTO: KIRSTI KRINGSTAD / NRK

Bruker tiden bedre

Opøyen forteller at systemet kan dempe en vanlig frykt blant sykepleiere.

– Mange er redde for å gi for mye smertestillende, og gir dermed ofte for lite. Jeg håper sykepleierne gir slipp på frykten når de nå kan følge pasienten tettere.

Marit Louise Moen er blant sykepleierne som har brukt det nye systemet.

– Jeg føler meg tryggere, rett og slett. Det er kult at vi er de første i Norge til å ta i bruk systemet. Ganske revolusjonerende. Les artikkelen i NRK

Noen utvalgte varer