Annonse
Home Nyheter Nå vil forskerne komme til bunns i flått mysterium

Nå vil forskerne komme til bunns i flått mysterium

0
2707

Forskerne trodde flåtten i Sør-Norge var de eneste med virus som gir hjernebetennelse. Det viste seg å være feil. Men årsaken til at folk ikke blir smittet ellers i landet, er fortsatt et mysterium.

De siste 23 årene har 117 nordmenn fått påvist hjernebetennelse etter å ha blitt bitt av flått med TBE-virus (skogflåttencefalittvirus).

Alle smittede fikk bittene i Agder, Telemark, Vestfold eller Buskerud. Dette til tross for at flåtten lever langs kysten fra Østfold i sørøst til Kristiansand i sør, og videre til Helgeland i nord. De siste årene skal det også ha blitt oppdaget flått enda lenger nord i landet.  
Annonse: Zena medisinskap

Da forskerne fra Folkehelseinstituttet begynte å se nærmere på temaet i 2009, trodde de flått med TBE-virus kun fantes der folk var blitt syke. Slik er det derimot ikke.

– Vi fant TBE-viruset i flått overalt hvor det finnes flått i Norge. Forekomsten er lik i Rørvik og Brønnøysund i nord, som i Arendal og Mandal i sør, sier seniorforsker ved skadedyrkontrollen i FHI, Arnulf Soleng.

Men foreløpig aner ikke forskerne hvorfor vi ikke blir smittet lenger nord.

Arnulf Soleng fra Folkehelseinstituttet forsker på flått
Seniorforsker ved Folkehelseinstituttet, Arnulf Soleng, har forsket på flått i åtte år.
FOTO: PRIVAT

Har to mulige teorier

Selv om Soleng understreker at de ikke har svaret på gåten, legger han frem to mulige teorier:

– Det kan ha å gjøre med mangel på kunnskap hos helsevesenet lenger nord: at pasienter som egentlig er blitt syke etter flåttbitt har fått påvist annen type hjernebetennelse. En annen mulig årsak er at flåtten lenger nord bærer en variant av viruset som ikke gir alvorlig sykdom.

Blant flåtten Folkehelseinstituttet har undersøkt, er det omtrent 0,2 prosent av nymfene – ung flått – som bærer TBE-viruset. Det er nymfene vi må være mest oppmerksomme på, i og med at de er små og vanskelige å oppdage på kroppen. Forekomsten av viruset er noe høyere hos voksen flått.  

Annonse: 4-pak Lille Anne QCPR

Seniorforsker Soleng og kolleger skal fortsette arbeidet med å samle inn og undersøke flått, og håper de skal klare å løse mysteriet.

Gjør deg som oftest syk i to omganger

– TBE-virus smitter idet du blir bitt, i motsetning til Borrelia-bakterien, som først gjør deg syk dersom flåtten har sugd seg fast i huden din i et døgn.

Det forklarer seniorforsker ved avdeling for virologi ved Folkehelseinstituttet, Åshild K. Andreassen.

Alle dokumenterte tilfeller i Norge har ført til sykehusinnleggelser. Sykdomsforløpet arter seg som regel slik:

  • Fase 1: Tre til fem dager med høy feber og hodepine.
  • Fase 2: Etter opptil 14 dager kommer en ny runde med høyere feber og hjernebetennelse.

I motsetning til bakterielle infeksjoner som behandles med medisiner, blir virusinfeksjoner symptomatisk behandlet med pleie.  
Annonse: Livredningsdukke

– Hjernebetennelsen er smertefull, og noen få kan oppleve vedvarende lammelser i kroppsdeler eller slite med svekket hukommelse eller konsentrasjonsvansker over tid. Men så vidt vi vet, er det lite sannsynlig å få varige men, sier Andreassen.

Folkehelseinstituttet anbefaler TBE-vaksinen til alle som er mye i marka i Sør-Norge. Les artikkelen i NRK


Skogflått (Ixodes ricinus) i Norge

  • En midd med åtte bein som tilhører edderkoppfamilien.
  • Holder til i fuktige områder med løvskog på Sørlandet og i Østfold, og langs kystlinjen på Vestlandet, Trøndelag og på Helgeland i Nordland. Den finnes lenger inn i landet enkelte steder.
  • Er mest aktiv fra april til november, såfremt temperaturen er over 5–7 grader.
  • Regnes som den verste smittesprederen blant blodsugerne i Nord-Europa.
  • Overfører flere sykdommer til mennesker, deriblant Lyme borreliose og TBE-virus.
Kilde: Folkehelseinstituttet

Noen utvalgte varer