Den tidligere Brann-spilleren Carl-Erik Torp, svømmeren Alexander Dale Oen, fotballspiller Ståle Solbakken, og nå sist – den tidligere langrennsløperen Ida Eide (30).

Felles for dem alle, er at de har blitt rammet av plutselig hjertestans. To av dem med dødelig utfall.

– Det er helt fryktelig når antatt friske mennesker, som gjør alt de kan for å holde seg friske, plutselig dør, sier hjertelege Peter Schuster ved Haukeland universitetssykehus.

Han er spesialist på hjerterymteforstyrrelser, og sier det kan være mange årsaker til at både idrettsutøvere og vanlige folk blir rammet av hjerteproblemer, eller i verste fall – plutselig hjertestans og død. 
Annonse:En robust hjertestarter som tåler fuktig miljø.

– Det går en skillelinje mellom de som er over og under 35 år. For de eldre, skyldes det ofte såkalt kranseåresykdom der blodårene til hjertet blir tettet. De yngre er en langt mer sammensatt gruppe, der hjertestans kan skyldes strukturelle forandringer i hjertet, hjertemuskelsykdommer, eller medfødte rytmeforstyrrelser, sier Schuster.

Opplevde marerittet – men overlevde

Sist helg ble idrettsverdenen rammet av nok et sjokk. Den tidligere langrennsløperen Ida Eide (30) døde av hjertestans under mosjonsløpet Norgesløpet på Jessheim.

Hun er ikke den eneste idrettsprofilen som har blitt rammet. En septemberkveld i 2011 falt den daværende Brann-spilleren Carl-Erik Torp om på banen, i kamp mot Sogndal.   

– Jeg var på banen, løp, og kjente at jeg fikk et illebefinnende. Jeg besvimte, og fikk senere vite at jeg hadde fått hjertestans. Heldigvis skjedde det på fotballbanen med medisinsk personell tilstede. Hadde det skjedd alle andre steder, så kunne det endt tragisk for meg. Det er fortsatt vanskelig å tenke på i dag – syv år etter, sier Torp.

Han sier det er brutalt å se at andre unge mennesker blir rammet av hjertestans, noen ganger med dødelig utfall.

– Det viser bare at selv om man er topptrent og spiser sunt, så er man ikke skånet for dette. I dag er jeg heldigvis frisk, kan trene og leve et normalt liv. Det er jeg evig takknemlig for, sier Torp.

Risiko for vanlige folk?

Når man hører om disse tilfellene i media, så er det kanskje lett å bli bekymret for om man selv er utsatt for hjertesykdom- eller stans.

I en av Bergens mange joggeløyper, treffer TV 2 Vilde Olsen Kjernli, ute på en av sine treningsturer.  
Annonse: Båre pakke

– Jeg har aldri vært redd for hjertehelsen min ettersom jeg er ung og holder meg i form, men når man hører om alle disse tilfellene i media så begynner man jo likevel å tenke, sier hun.

Vilde utelukker ikke at hun vil ta en hjertesjekk, og sier det er tragisk at unge, spreke mennesker mister livet på denne måten.

– Det viser bare at man aldri kan være helt trygg, sier hun.

Hjertelege Schuster sier likevel at folk flest overhodet ikke har noen grunn til å bekymre seg.

– Risikoen er veldig liten. I utgangspunktet er det veldig få som trenger å være redde, men hvis man kommer fra en familie med tidlig og plutselig uforklarlig død, eller er plaget med tung pust, brystsmerter, svimmelhet, hjertebank eller besvimelse – gjerne forbundet med trening – så kan det være verdt å sjekke seg for å avklare om det er noe galt, sier han.

Avgjørende å lære førstehjelp

Ifølge en omfattende studie, er det på årsbasis kun mellom 1:50 000 og 1:100 000 unge idrettsutøvere i verden som dør av plutselig hjertestans.

Når vi hører om alle disse symptomene, hvorfor er det da slik at noen tilsynelatende friske bare faller om?  
Annonse: Zena medisinskap

– Det er en sjeldenhet, men det er dessverre det første symptomet på noen av disse veldig sjeldne sykdommene som ofte kan være medfødte. Derfor er det viktig å ha gode rutiner på gjenoppliving. Det å kunne bruke en hjertestarter kan være helt avgjørende, sier Schuster.

Innføre full hjertesjekk for alle?

Debatten om hvorvidt man skal innføre full hjertesjekk for alle idrettsutøvere har rast de siste årene. I Italia er dette utbredt, men i Norge har man vært tilbakeholdne.

Bør man innføre full hjertesjekk for alle?

– Nei, det synes jeg ikke. Sykdommene som kan føre til hjertestans er såpass sjeldne, og testene våre har såpass mye usikkerhet i seg, at man kan risikere å finne ting som gjør folk bekymret og syke uten at det trenger å være noe farlig i det hele tatt, sier Schuster.

Man kan rett og slett ødelegge idrettskarrierene til folk?

– For eksempel, ja.

Carl-Erik Torp sier det er en vanskelig debatt, og mener det vil være tragisk å frata unge idrettstalent muligheten til å oppnå drømmene sine hvis det er usikkert om de er i faresonen eller ei.

– Hvis noen hadde kommet til meg som 20-åring og sagt at jeg var i en risikosone, med melding om at noe kanskje kunne skje, så vet jeg faktisk ikke om jeg hadde hørt på det, sier han.    Les artikkelen i TV2