Annonse
Home Nyheter Spedbarn til sykehus med kramper og pustestop

Spedbarn til sykehus med kramper og pustestop

0
1078

ADVARER MOT ØKENDE MANGELSYKDOM:

Overlege mener B12-mangel hos barn kan være et mye større helseproblem enn vi er klar over.

I Danmark raser debatten mellom veganere og helsepersonell. I et innslag på TV 2 Danmark, hevder overlege Allan Lund ved Rikshospitalet, at veganere risikerer å påføre barna sine mangelsykdommer, mens veganere mener danske leger er utdaterte og kunnskapsløse.  
Annonse:Lille Junior

TV 2 vet at svenske leger, i likhet med danske, ser flere og flere spedbarn med lavt B12 og krampelignende tilstander hos barn med veganmødre.

I Norge er ikke debatten like heftig som i Danmark, men også her ser man barn av veganermødre som blir innlagt på landets sykehus med mangel på B12-vitamin.

Økning av B12-mangel hos spedbarn

Ulv Wike Ljungblad er overlege på Barnesenteret på sykehuset i Tønsberg. Han er spesielt opptatt av å få mer kunnskap om B12-mangel hos spedbarn, og jobber med en doktorgrad om temaet i samarbeid med Oslo Universitetssykehus.  
Annonse: Baby Anne

Sørlandet sykehus i Kristiansand, Lunds Universitetssykehus og Haukeland Universitetssykehus er også samarbeidspartnere.

Han sier at de ser en stadig økning av forekomst av mangel på B12 hos små barn. De forsker på hva som er årsaken til det, og hvilke konsekvenser det kan ha. Overlegen tror mangelsykdommen er langt mer omfattende enn det man har vært klar over før.

Overlege og spesialist i barnemedisin, Ulv Ljungblad håper det blir mer fokus på B12-mangel.Overlege og spesialist i barnemedisin, Ulv Ljungblad håper det blir mer fokus på B12-mangel.

– Vi ser barn med mødre som er veganere og vegetarianere på sykehuset hos oss. Vi er ekstra obs når vi hører at mødre spiser veldig lite animalske produkter, og gjør dem oppmerksom på at det er risiko for at barna som utelukkende får morsmelk utvikler B12-mangel, sier Ljungblad.

Vi vet at mors B12-lagre og kosthold, før, under og etter graviditet er avgjørende.

Ljungblad presiserer at et ensidig kosthold med mye ferdigprosessert mat trolig er en vanligere årsak til mangel på B12 enn veganisme i seg selv.

– Hvis moren er lav på B12 og fullammer barnet, kan barnet fort få for lite B12, sier Ljungblad. Dette til tross for at mor ikke har noen symptomer. Barn som ikke ammes får svært sjelden B12 mangel.

Overlegen forklarer at det fortere blir alvorlig at et spedbarn har for lite B12, enn når en voksen har det.  
Annonse: Førstehjelpsskrin tilrettelagt for barn

– Barna har en helt annen omsetning av B12 og får mangelsykdommen fort, sier han. Han sier det trolig er store mørketall fordi symptomene er vage. Man oppsøker ikke lege før man ser symptomer man bekymrer seg over.

Fremdeles er det for lite dokumentasjon til å slå fast hvor vanlig mangelsykdommen er, og hvilke konsekvenser for lite B12 kan ha for et lite barn. Men legene har en teori om at det er vanligere enn man tror. Les artikkelen i TV2

Noen utvalgte varer