Dette bør du vite om barn og kyssesyke

0
1274
De fleste av oss har gjennomgått denne infeksjonen en eller annen gang i løpet av barne- eller ungdomsårene.

Kyssesyken er en virusinfeksjon som «på fint» kalles mononukleose, og som forårsakes av Epstein-Barr virus. De fleste av oss har gjennomgått denne infeksjonen en eller annen gang i løpet av barne-eller ungdomsårene, men oftest uten plagsomme symptomer. Blant de som får konstatert kyssesyke, er de fleste i aldersgruppen 16-20 år.

Annonse: Verdens mest solgte hjertestarter

– Når man har gjennomgått kyssesyken er man som regel immun mot viruset resten av livet, forklarer Nicolai Skarsgård, lege og daglig leder hos Hjemmelegene.

Barn med kyssesyke

Kyssesyken er lite smittsom ved vanlig sosial omgang. Som oftest skjer smitten ved kontaktsmitte via spytt, for eksempel ved kyssing, deling av flaske og lignende. Viruset kan finnes i spytt i lang tid etter akuttfasen. I tillegg kan viruset overføres via blodoverføring.

Siden det som regel tar 4-5 uker fra man blir utsatt for viruset til man utvikler sykdom, vil det ofte være vanskelig å si nøyaktig i hvilken situasjon man ble smittet.

Annonse: DHLR trenings pakke

– De fleste av oss har vært infisert av Epstein-Barr viruset i løpet av livet, men av de unge som smittes er det bare om lag halvparten som merker noe til dette, sier Skarsgård.

Symptomene kan variere, men arter seg litt som en kraftig halsbetennelse. Ofte tilkommer sykdomsfølelse med tretthet, slapphet, hodepine og feber i starten.

Annonse: blodtrykkskontroll

– Deretter kan man kjenne sår hals, svelgevansker og forstørrede mandler. Jo eldre man er når man smittes, desto mer plagsomme og langvarige vil symptomene ofte være, forteller legen.

Antibiotika virker ikke

Daniel Sørli er lege og daglig leder hos Dr.Dropin AS. Han forteller at vi ikke har noen annen behandling annet enn at en som har kyssesyken må ta det med ro, hvile, drikke godt, og eventuelt få noe febernedsettende ved høy feber.

Vanlige symptomer på kyssesyke:
  • Kraftig halsbetennelse med halssmerter 
  • Høy feber 
  • Hovne lymfeknuter på halsen 
  • Dårlig matlyst 
  • Slapphet og generell sykdomsfølelse 
  • Hodepine 
Kilde: Norsk Helseinformatikk (www.nhi.no)

– Siden det her er snakk om et virus, så finnes det ingen antibiotika som virker, og vi har heller ingen spesielt effektive anti-virus medisiner. Så lenge barnet er slapt og har feber, bør det holdes hjemme fra skolen. Så snart allmentilstanden er god, er det imidlertid helt i orden å sende barnet på skolen igjen. Risikoen for å smitte andre barn er da liten, selv om man tror den er tilstede i noen uker og opptil måneder etterpå.

Han legger til at et generelt råd er å unngå hard fysisk aktivitet i de første ukene etter sykdommen.

Annonse: Plagg for brystopererte

– Dette har sammenheng med at lever og milt gjerne blir forstørret, og at det da finnes en noe økt risiko for at disse kan sprekke. Dette forekommer likevel uhyre sjeldent, og er ofte en sterkt overdrevet frykt.

Sjelden med komplikasjoner

I de aller fleste tilfellene vil ikke en gjennomgått kyssesyke gi noen ettervirkninger. I svært sjeldne tilfeller kan man blant annet få problemer med milten, lav blodprosent eller mangel på andre komponenter i blodet. Noen kan få leverbetennelse. Les artikkelen i Klikk.no

Noen utvalgte varer