Google gir millioner til antibiotika-app

0
1453

Leger Uten Grenser har fått ni millioner kroner av Google for å utvikle appen .Meningen er at den skal gjøre det lettere for dem som ikke nødvendigvis er utdannet i mikrobiologi, å bestemme nivået på antibiotikaresistens hos pasienter i lavinntekts-områder. De skal kunne analysere prøver på smarttelefoner og tablets.

Appen skal testes i Leger Uten Grensers feltlaboratorier, det første i Jordan – mot slutten av året.

Antibiotikaresistens forventes å være den viktigste globale dødsårsaken om 50 år. Forekomsten øker i hele verden.

I områder uten kapasitet eller gode nok laboratorier til å tolke testene, er det vanskelig å avdekke resistens.

Annonse Førstehjelpskrin, spesielt utviklet for barnefamilier

– Den nye appen benytter seg av kunstig intelligens og skal kunne brukes offline, noe som vil gjøre den svært anvendelig i avsidesliggende områder uten dekning, sier lege og president i Leger Uten Grenser, Karine Nordstrand, i en pressemelding.

Appen kan i tillegg samle inn viktig data og dermed bidra til å bedre kunnskapen om forekomst av resistens, samt overvåke situasjonen i verden, opplyser organisasjonen. 

Antibiotikaresistens er særlig utbredt i Midtøsten. I Leger Uten Grensers prosjekter har pasientene ofte svært alvorlige infeksjoner med resistente bakterier, hovedsaklig relatert til skader som følge av konfliktene i regionen. I tillegg er antibiotika lett tilgjengelig og selges gjerne over disk, og gal bruk av antibiotika er et stort problem.

Etter starten i Amman, vil Leger Uten Grenser teste appen videre i Jemen, Liberia, Mali, Haiti og Den sentralafrikanske republikk.

Annonse Resursci Anne

–  Veldig mange steder, til og med på store sykehus, så har de ikke mulighet til å ta bakteriologiske prøver før de for eksempel begynner å behandle blodforgiftning fordi det er for dyrt. Mange lavinntektsland har dette problemet, og behandler derfor bredspektret og det blir veldig mye resistens.

–  Hvis vi med moderne teknologi kan bedre på dette, så er det veldig bra, situasjonen er kritisk. Flere leger hos oss som har vært ute med Leger uten grenser har følt nettopp dette med manglende diagnostikk på kroppen.

 Kan bli katastrofalt i løpet av én generasjon

En fersk rapport fra FNs Interagency Coordination Group on Antimicrobial Resistance (IACG) peker på at dersom verdenssamfunnet ikke klarer å komme med effektive tiltak snarest, vil antibiotikaresistens få katastrofal innvirkning i løpet av kun én generasjon.

Annonse Verdens best selgende hjertestarter

IACG viser til at legemiddelresistente sykdommer allerede forårsaker minst 700.000 dødsfall årlig globalt,  og at 230.000 av disse dødsfallene skyldes multiresistent tuberkulose.

Dette tallet kan ifølge rapporten potensielt stige til 10 millioner dødsfall på verdensbasis årlig innen 2050.

–  Omtrent 2,4 millioner mennesker i høyinntektsland kan dø mellom 2015 og 2050 dersom det ikke gjøres en betydelig innsats for å få kontroll på antibiotikaresistensen, skriver de i rapporten.