En eneste reseptfri tablett kan redde livet ditt, dersom du får et hjerteinfarkt.

0
4766

For noen få år siden forsvant Dispril fra markede, den er nå erstatte med Aspirin. Både Dispril og Aspirin inneholder acetylsalisylsyre som er svært effektiv ved behandling av pasienter med hjerteinfarkt.
Mens dispril, løste seg opp i vann, og virket umiddelbart, vil Aspirin løse seg opp først i tarmen, og virkningen kommer langt senere.

– Eldre som er i risikosonen bør vurdere å ha disse tablettene tilgjengelig, sier medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen. 

Smertestillende som inneholder acetylsalisylsyre har vist seg å være svært effektive i behandling av pasienter som har fått hjerteinfarkt.

Stoffet virker blodfortynnende, og kan løse opp blodpropper i løpet av svært kort tid. Legemidler som Aspirin kan kjøpes reseptfritt på apoteket. 

Heartstart verdens mest solgte hjertestarter

Reduserer dødsrisiko

Hittil har norske helsemyndigheter vært tilbakeholdne med å gi noen klar anbefaling til folk om å skaffe seg tablettene for å ha dem i bakhånd.

Nå går medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk langt i å råde folk i risikosonen til å ha tablettene i medisinskapet. 

– Det kan være lurt for de over 65 år å ha disse tilgjengelig. Vi vet at det å tilføre 300 milligram acetylsalisylsyre reduserer risikoen for å dø betraktelig. Disse tablettene kan redde liv ved hjerteinfarkt, sier Madsen.

Har alltid to i lomma

De smertestillende tablettene kan være avgjørende dersom du befinner deg langt fra folk, og plutselig får sterke brystsmerter.

MiniAnne, din personlige hjerte lunge rednings instruktør

– Jeg har alltid to tabletter med meg i lommeboka. Ikke bare for meg selv, men også hvis noen andre trenger hjelp, sier Madsen. 

– Har du noensinne fått bruk for dem?

– Ja, det har skjedd et par ganger. En gang jeg var på fjellet, hjalp jeg en mann med akutte brystsmerter. Han fikk en tablett av meg, mens vi ventet på luftambulansen, forteller Madsen, som også er hjertespesialist.

Ønskes velkommen

13.000 nordmenn behandles for hjerteinfarkt hvert år. Hvert 40. minutt rammes noen av sykdommen. Helge Istad er spesialrådgiver i hjertesykdommer i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke. Han ønsker utspillet fra Madsen velkommen. 

– Det er fint at Madsen og Legemiddelverket går ut med denne informasjonen, slik at folk kan ta individuelle valg i samråd med lege. Eldre med høyt blodtrykk eller som røyker, bør ha disse tablettene tilgjengelig, sier Istad.

Hjerte lunge redningsbrett

Istad mener legestanden og helsemyndighetene ofte er redde for å gå ut med lignende anbefalinger, i frykt for å sykeliggjøre folk.

– Dagens pasienter er veldig opplyste, og er i stand til å ta selvstendige valg, mener Istad.

– Ring alltid 113

Til tross for den åpenbare effekten, vil ikke Madsen gå ut med en generell anbefaling til folk om å gå til innkjøp av smertestillende med acetylsalisylsyre.

– Vi er veldig gode på å behandle hjerteinfarkt i Norge. De aller fleste steder kommer ambulansen i løpet av et kvarter, og da får du denne tabletten med en gang, sier han.

Tabletter som inneholder acetylsalisylsyre gir økt blødningsfare hos enkelte, men faren er liten hvis man bare inntar en enkeltdose. Madsen understreker at man alltid bør ringe 113, å få hjelp til å vurdere situasjonen ved akutte brystsmerter.

Noen utvalgte varer