Munnbind kan føre til mer smitte

0
1432

Folkehelseinstituttet råder til god hygiene for å forhindre smitte i disse forkjølelses- og influensatider. Men å bruke munnbind kan faktisk gjøre vondt verre.

Det hostes, nyses og snytes mange steder for tiden. Du sitter kanskje på toget eller på jobb og holder pusten fordi sidemannen er full av virus.

Men hadde det hjulpet hvis vedkommende hadde hatt på seg et munnbind?

I mange land er det vanlig å bruke munnbind, både for å forhindre sykdom, men også på grunn av luftforurensing. Et raskt Google-søk på om munnbind forhindrer smitte, gir mange svar.

Førstehjelps pute for de aktive

Ulike erfaringer

Du kan forhindre å smitte andre dersom du har på deg maske når du er syk, og du kan også redusere sjansen for å bli syk selv dersom du har på deg munnbind rundt andre som er syke, skriver en lege i denne New York Times-artikkelen

Likevel er munnbind langt fra noen garanti mot å bli syk.

Det er Folkehelseinstituttet enige i. I Norge finnes det ingen generelle anbefalinger om å bruke munnbind for folk flest.

– Erfaringsmessig fra noen asiatiske land, så har en på seg et munnbind for å beskytte andre og seg selv mot smitte. Så det er litt forskjellige erfaringer rundt dette, og det er ikke noen endelig og sikker konklusjon på dette med munnbind og smittespredning, sier seniorrådgiver Ragnhild Tønnessen i Folkehelseinstituttet

Akuttsekker

Feil bruk

– Det er usikkert om munnbind brukt av friske mennesker i vanlig sosial omgang kan bidra til å redusere smittespredningen. Det har faktisk vært spekulert på i noen land om det kan forverre risikoen, for man kan bruke munnbindet feil og ta seg mer i ansiktet for å rette på munnbindet, sier Tønnessen.

Folkehelseinstituttet råder heller folk til å ha god hånd- og hostehygiene for å forhindre smitte.

Et munnbind er laget for engangsbruk, og som ved bruk kan få bakterier og virus både på innsiden og utsiden. 

Båre

– Har en ikke gode rutiner når vi tar på det, så får vi dette på fingrene, og har vi da ikke gode rutiner på hvordan vi tar av og på et munnbind, håndhygiene etterpå og hvordan vi kaster det, så kan det være med på å forverre smittespredning.

Noen utvalgte varer