Den nye Star Wars-filmen kan utløse epileptiske anfall

0
971

Disney ber kinoer advare om at «Star Wars: The Rise of Skywalker» kan forårsake anfall hos mennesker med lysfølsom epilepsi.

Selskapet har sendt et brev til kinooperatører med en anbefaling om at særskilte grep tas, slik at besøkende blir gjort oppmerksomme på de visuelle effektene i filmen og blinkende lysene, skriver Variety.

Båre

I brevet, som Variety har fått tilgang til, står det følgende:

«Vi anbefaler at dere legger til en advarsel både på kinoen og på nett, og andre passende steder der deres kunder vil kunne se den, med den følgende informasjonen: Star Wars: The Rise of Skywalker inneholder flere sekvenser med bildebruk og vedvarende blinkende lys som kan påvirke dem som har fotosensitiv epilepsi eller er fotosensitive.»

Disney samarbeider med organisasjonen Epilepsy Foundation of America (EFA). Organisasjonen takket Disney for at de nå ber om at kinogåere blir advart om epilepsirisikoen som følge av den kommende filmen.

Resusci Anne QCPR

Svært få som blir berørt

I Norge har ca. 45.000 mennesker epilepsi, ifølge Norsk Epilepsiforbund.

Det er kun rundt tre til fem prosent av mennesker som har epilepsi som får fremkalt anfall av lys som blinker med en viss intensitet eller visuelle mønstre.

Generalsekretær i Norsk Epilepsiforbund, Sissel Karin Haavaag, sier at det er svært få av dem med epilepsi som berøres av advarselen.

– Kun et få tall er fotosensitive, og denne advarselen retter seg mot dem. Det er fint at de får en advarsel slik at de kan skjerme seg, men det er ikke slik at alle med epilepsi lider av dette, sier hun.

– De fleste kan fint se filmen.

Noen utvalgte varer