Halsbetennelse

Halsbetennelse kan være smertefullt, men plagene går som regel over av seg selv i løpet av få dager. Det er noen tiltak som kan minske plagene mens halsen blir bedre.

0
1782

Halsbetennelse kan være smertefullt, men plagene går som regel over av seg selv i løpet av få dager. Det er noen tiltak som kan minske plagene mens halsen blir bedre. 

Har du halsbetennelse med bakterier eller virus blir halsen sår. Det er en vanlig tilstand som ofte opptrer som del av et annet sykdomsbilde, som for eksempel forkjølelse. 

Virus er den hyppigste årsaken til sår hals. Noen virus kan gi svært kraftige halsinfeksjoner.

Kyssesyke er forårsaket av et virus. De fleste blir bra av kyssesyke innen fire til seks uker uten noen behandling. Sår hals med betennelse i mandlene kan være forårsaket av bakterier som kalles streptokokker. Mandlene hovner opp og blir røde, noen ganger med et pussbelegg. Candidasopp eller gonorrébakterien kan også gi halsbetennelse, men dette er sjelden.

Måling av maksimal luftstrømshastighet

Symptomer ved halsbetennelse

  • Smerten sitter oftest langt bak i halsen og blir ofte verre ved svelging. 
  • Halsen kan være rød, eller det kan være hvite flekker bak i svelget. 
  • Noen får hodepine eller feber. 

Småbarn har ofte vanskelig for å fortelle akkurat hvor de har vondt. Barn kan også føle seg dårlige og kaste opp. De fleste halsinfeksjoner er ikke alvorlige, men lege bør kontaktes hvis barnet har:

  • vansker med å svelge eller puste
  • temperatur over 38 grader
  • veldig ømme eller hovne lymfekjertler på halsen eller i nakken
  • smerter i bihulene eller slimhoste
Nye elektroder, eller batteri til hjertestarteren?

Behandling ved halsbetennelse

Varm te med honning eller gurgling med salt vann kan lindre. Honning er frarådet til barn under ett år. Noen synes halspastiller hjelper, men det bør ikke gis til små barn da de kan sette de fast i halsen.

Reseptfrie smertestillende midler som ibuprofen eller paracetamol kan lindre smerten ved sår hals. Disse kan kjøpes på apotek eller i butikk. For barn kan det være enklere å ta stikkpiller eller legemidler i flytende form.

Lengre tids bruk av ibuprofen kan irritere magen og gi sår eller blødning. Dette er vanligvis ikke et problem ved bruk av legemidlene i noen få dager.

Acetylsalisylsyre er et annet alternativ. Barn under 16 år bør ikke få acetylsalisylsyre. Acetylsalisylsyre kan en sjelden gang forårsake Reyes syndrom, en tilstand som rammer hjernen og leveren.

Paracetamol irriterer ikke magen på samme måte som acetylsalisylsyre eller ibuprofen kan gjøre, men det er viktig at du ikke tar mer enn det som står i pakningsvedlegget. For stor dose paracetamol kan gi alvorlig leversvikt. Mange legemidler mot forkjølelse og influensa inneholder paracetamol, så vær forsiktig med å bruke flere ulike medikamenter samtidig.

Leger anbefaler vanligvis antibiotika mot halsbetennelse forårsaket av streptokokker. Er det tvil om årsaken kan legen gjøre en hurtigtest som gir svaret i løpet av få minutter. Av og til sendes prøver inn til dyrkning. Prøven tas med en liten bomullspinne fra mandlene. 

Lille Anne QCPR

Antibiotikabehandling forhindrer videre smitte og vil ofte gi bedring innen et døgn. Det forebygger også ørebetennelse, halsbyll og sjeldne komplikasjoner som giktfeber. Antibiotika har ingen virkning mot virus som er den hyppigste årsaken til sår hals. Antibiotika kan gi bivirkninger som diaré eller utslett.Antibiotika til barnBarn under fem år får ofte antibiotika uten at det er nødvendig. For at antibiotika skal forbli effektive medisiner, må vi bruke dem riktig.

Halsbetennelsen går som regel over av seg selv

​Vanlig halsbetennelse blir oftest bra av seg selv etter noen dager.  Enkelte ganger kan infeksjonen som forårsaker halsbetennelsen, spre seg. Du kan bli hes eller miste stemmen, få ørebetennelse eller bihulebetennelse. Ved øreinfeksjon, halsbyll og bihulebetennelse bør du oppsøke lege.