Kan hunder utføre covid-19-testen?

Helsearbeidere fra elleve sykehus i Storbritannia rekrutteres nå til et forsøk i å trene hunder opp til å lukte covid-19-smitte.

0
295

Forskerne bak forsøket mener at hunder kan teste opp til 250 mennesker i timen hvis det viser seg at hundene klarer å sniffe seg frem til koronaviruset. 

Blant annet har 92 helsearbeidere på Kettering General Hospital i Northamptonshire i England meldt seg til å delta i studien.

– Vårt bidrag er å rekruttere frivillige blant de ansatte til å ta en covid-19-test, sier sykehusets ledende forsknings sykepleier Joanne Walsh til Nursing Standard.

Oppgradering til luftveistrening

Tolv timer med strømpe

Testpersonene skal ha på seg en spesiell nylonstrømpe i tolv timer og en maske i tre timer. Sokken og masken legges deretter i en pose som samles inn og sendes til forskerne, sammen med resultatet av covid-19-testen.

Det er forskere ved London School of Hygiene and Tropical Medicine i samarbeid med Durham University og organisasjonen Medical Detection Dogssom står bak forsøket.

Er det vellykket, kan hunder brukes på flyplasser for å screene reisende som kommer til Storbritannia, ser forskerne for seg.

Flow Meter

Kan være klare i høst

Professor James Logan ved London School of Hygiene and Tropical Medicine sier at hundene kan være klare til arbeid i løpet av et par måneder. Han har stor tro på at hundene kan klare å lukte at en person har covid-19, selv om personen ikke har symptomer.

– Det fascinerende med hunder er at de har en fantastisk god luktesans og en veldig følsom nese. Det kombinert med at de er mulig å trene opp til å gjenkjenne lukter, har gjort at vi har lyktes med å trene dem opp til å oppdage malaria, sier Logan i denne YouTube-videoen fra Bloomberg om temaet.

Han forklarer at en malaria smittet person avgir en lukt som hundene har lært å identifisere. Han tror at dette kan være tilfelle også med covid-19-pasienter.

– En av de store gevinstene ved dette er at vi raskt kan finne personer som har infeksjonen, men ikke har symptomer, personer som lett kan bringe smitten videre, sier Logan.

Verdens mest solgte hjertestarter

Mener hunder kan gjøre en enorm innsats

Lederen for organisasjonen Medical Detection Dogs, Claire Guest, mener et vellykket resultat vil kunne ha enorm betydning i fremtidige pandemier.

– Våre hunder har allerede vist seg å blant annet kunne avdekke forskjellige typer kreft, parkinson og malaria, sykdommer som berører millioner av mennesker i verden. Hunders nese er den best bio-sensor vi kjenner til, sier hun til Nursing Standard.

Organisasjonen jobber også med å trene opp assistenthunder for forskjellige pasientgrupper.

Noen utvalgte varer