Ny oppdagelse kan hindre at folk utvikler allergi

Forskere har oppdaget at et protein i menneskekroppen kan bidra til å bekjempe astma og allergi. Norsk professor kaller det et gjennombrudd.

0
1285

Allergiske reaksjoner kan være alt fra ubehagelige til dødelige, og svært mange er rammet i en eller annen form.

Men nå gir en studie fra Australia håp.

Et protein, som allerede finnes naturlig i menneskekroppen, kan være nøkkelen man har lett etter i mange år.

Dette er et gjennombrudd og viktig nytt. Det går i retning av å kunne bruke kroppens egne styringsmekanismer for å unngå blant annet allergi.

Mus fikk kraftig allergisk reaksjon

Det har tatt forskerne omtrent ti år å finne den nye puslespillbrikken.

Ved å bruke genmanipulerte mus kunne de studere hva som skjedde ved å både tilføre og fjerne stoffet neuritin.

Det de så var at mus uten proteinet fikk en sterk allergisk reaksjon. Med tilførsel ble immunresponsen normal igjen, noe som førte til at dyrene unngikk å utvikle allergiske sjokk.

– Neuritin er tidligere kjent fra hjernen og nervesystemet, så det er ikke helt overraskende at det nå dukker opp som et viktig molekyl i immunforsvaret. Denne oppdagelsen er et viktig skritt framover, sier professor Martinus Løvik.

Et system som overreagerer

Kroppens immunforsvar kan reagere på flere måter.Vi vil at det skal forsvare oss mot blant annet infeksjoner og kreft.Men like viktig er det at det lar være å reagere mot ufarlige stoffer, som kroppens egne.

Både allergi og autoimmune sykdommer oppstår når denne reguleringen feiler.

En allergisk reaksjon skjer som følge av en rekke hendelser i immunsystemet. Det starter med at systemet overreagerer på et allergen – dette kan være pollen, støv eller peanøtter.

Deretter starter det å produsere store mengder av antistoffet immunglobulin E (IgE). Dette stoffet fester seg så til noe som heter mastceller, og når disse eksploderer, frigjør de blant annet stoffet histamin.

Dette er den direkte årsaken til at kroppen vår har en allergisk reaksjon.

Men nå mener forskerne at det nye funnet, altså proteinet kalt neuritin, kan forhindre at dette skjer.

Allergi er et mysterium

Stadig flere på verdensbasis utvikler allergier – uten at forskerne kan si hvorfor det skjer.

Ifølge Løvik er det fremdeles et lite mysterium.

– Det er en av de store, uløste gåtene. Vi kan til en viss grad beskrive hva som skjer på cellenivå, men hvorfor det går galt, forstår man ikke godt nok. Men kanskje begynner man å nærme seg noe med dette funnet, sier han.

Men det er ennå en del forskning som gjenstår før man er i mål.

Ser et stort potensial

Forskerne fra Australia sier funnet er en viktig brikke for å få en bedre forståelse av hva neuritin faktisk kan bidra med på sikt.

Håpet er at proteinet kan være nøkkelen både til bedre behandlinger, men også til å forebygge utvikling av allergi og autoimmune sykdommer.

Dette er sykdommer som diabetes, cøliaki og multippel sklerose.

Forsker på prosjektet, Dr. Gonzales-Figueroa, tror potensialet i proteinet er stort.

Jeg tror dette er begynnelsen på å se hvilket potensial neuritin kan ha for å forebygge sykdommer knyttet til immunsystemet. Vi tror det kan føre til mer spesifikke behandlinger med færre bivirkninger enn det vi ser i dag, forklarer hun.

De to norske ekspertene er enige. Men Løvik understreker at det fremdeles melder seg en del kritiske spørsmål som må besvares.

– Stoffet er blant annet viktig i nervesystemet, så man må være sikker på at det ikke blir noen problemer der eller i hjernen om man skal bruke det i behandling over tid. Det er også en del praktiske spørsmål man må få svar på, sier han.