5.8 C
Rosendal
lørdag, april 20, 2024

Buy now

spot_img
spot_img

Kosthold ved hjerte- og karsykdom

Hjerte- og karsykdommer oppstår i blodårene i hjertet, hjernen eller andre organer og er fortsatt den største dødsårsaken. En viktig risikofaktor for utvikling av hjertesykdom er mengden kolesterol i blodet. Blodkolesterolet påvirkes av maten vi spiser, og et kosthold med gunstig fettsyresammensetning kan senke det ugunstige LDL-kolesterolet med 5-30 %. Høyt blodtrykk er også en viktig risikofaktor som påvirkes av saltmengden i kostholdet.

Les mer kjøp; ECG247

Ernæringsbehandling

Utgangspunktet for ernæringsbehandlingen er nøkkelrådskosten. Denne bør tilpasses slik at fettkvaliteten i kostholdet blir best mulig. Det mest hensiktsmessige er å bytte ut / redusere inntaket av matvarer med mye mettet fett til fordel for matvarer med flerumettet fett.

Mettet fett bør ikke erstattes med sukker eller stivelsesholdige matvarer. De største kildene til mettet fett i kostholdet er kjøtt- og meieriprodukter. Gode kilder til umettet fett er myke plantemargariner, nøtter, avokado, raps- eller olivenolje, majonesprodukter, frø, tran, fet fisk og pålegg med økt innehold av sunne oljer. Inntaket av mettet fett i kosten bør være under 10 % av det totale energiinntaket. Dersom dette ikke gir ønsket reduksjon av LDL-kolesterol bør mettet fett senkes til under 7 % av energiinntaket.

Et høyt inntak av plantekost som frukt, grønnsaker, bær, belgvekster og fullkornsprodukter er bra for hjertet. Man bør derfor spise «5 om dagen» eller mer. Omega 3-fettsyrer fra fet fisk er gunstig og bør spises flere ganger i uken.

Ved hypertriglyseridemi bør inntaket av alkohol, sukker og sukkerholdig mat og drikke vurderes, siden disse i stor grad påvirker konsentrasjonen av slike fettstoffer i blodet.  

Les mer kjøp: Resusci Anne QCPR Torso

Utfordringer

For mange vil det være utfordrende å redusere inntaket av mettet fett. Samtale og veiledning bør fokusere på praktiske endringer som passer den enkelte.

Les mer kjøp: Hjertevakten sin førstehjelpspute

Praktisk – slik kan rådet følges

  • Ha et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, magre meieri- og kjøttprodukter, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker. Nøkkelhullet er en god guide (helsenorge.no).
  • Øk inntaket av flerumettet fett fra fisk og planter som nøtter, frø, oliven, raps og avokado. Unngå kokos, kakaofett og palmeolje, som inneholder mye mettet fett.
  • 5 om dagen eller mer bør prioriteres daglig.
  • Snacks, godteri og fast food bør begrenses.
  • Vektreduksjon eller opprettholdelse av sunn vekt er anbefalt.
  • Bruk råvarer eller bearbeidede varer med lite salt.
  • Røykeavvenning er svært viktig både i primær- og sekundær forebygging. 

spot_img

Related Articles

annonsespot_img

Latest Articles

spot_img