8 C
Rosendal
torsdag, mars 28, 2024

Buy now

spot_img
spot_img

Risiko for hjerteinfarkt er forskjellig hos kvinner og menn – men hvorfor? 

Høyt kolesterolnivå er spesielt ugunstig for menn, mens høyt blodtrykk er mest ugunstig med tanke på utvikling av hjerteinfarkt hos kvinner.

Analyser av data fra Tromsøundersøkelsen gir nye svar på hvordan risikoen for hjerteinfarkt hos kvinner og menn arter seg. 

Menn har omtrent dobbel så høy risiko for hjerteinfarkt som kvinner, viser analyser av data fra Tromsøundersøkelsen. Kjønnsforskjellen kan ikke forklares av forskjeller i tradisjonelle risikofaktorer som høyt blodtrykk, høyt kolesterol, diabetes, røyking eller andre livsstilsfaktorer.

Les mer om, og kjøp av ECG247

Forskere har lenge trodd at kvinner er beskyttet mot hjerteinfarkt av kvinnelige kjønnshormoner i fertil alder. Men analysene fra Tromsøundersøkelsen viser at risikoen for hjerteinfarkt økte jevnt med alderen hos kvinner, uten noe spesielt avvik rundt overgangsalderen. Resultatene støtter dermed ikke antagelsen om at kjønnsforskjellen i risiko for hjerteinfarkt kan forklares av en beskyttende effekt av kvinnelige kjønnshormoner.

Forskningsprosjektet viser at høyt kolesterolnivå er spesielt ugunstig for menn, mens høyt blodtrykk er mest ugunstig for kvinner, selv om begge disse faktorene påvirker infarktrisikoen både hos menn og kvinner.

Les mer om, og kjøp av: Heartstart FRx

Lav kolesterol kan beskytte

Et annet og viktig funn som er avdekket, er at eldre menn og kvinner med lave kolesterolverdier har tilnærmet lik risiko for hjerteinfarkt, og også lavest risiko i sin aldersgruppe. Kjønnsforskjellen viskes altså nesten ut ved de laveste kolesterolverdiene. Dette kan bety at det å ha lave kolesterolverdier over lang tid beskytter mot utvikling av hjerteinfarkt for både kvinner og menn. Tilsvarende kan det tenkes at høye kolesterolverdier må være til stede over en viss tid før det medfører en økning i risiko. Hvor lang tid, på hvilke alderstrinn utviklingen starter, og om det er kjønnsforskjeller i slike aldersaspekter, er det som nå studeres videre.

I Tromsøundersøkelsen har vi målinger av risikofaktorer for samme person på ulike alderstrinn gjennom store deler av livet i voksen alder. Dette gir unike muligheter til å framskaffe ny kunnskap om utvikling av hjerteinfarkt, og ny viten om hvorfor kvinner har lavere risiko for hjerteinfarkt enn menn.

Les mer om, og kjøp Resusci Anne

Fakta om Tromsøundersøkelsen

  • Tromsøundersøkelsen er Norges mest omfattende og best besøkte befolkningsundersøkelse.
  • Mer enn 45 000 personer har deltatt i en eller flere av de sju undersøkelsene som er gjennomført siden 1974.
  • Forskningen spenner fra kjerneområdet hjerte- og karsykdommer til andre store folkehelseutfordringer.
spot_img

Related Articles

annonsespot_img

Latest Articles

spot_img