8.8 C
Rosendal
torsdag, april 25, 2024

Buy now

spot_img
spot_img

Trening og forebygging av hjertesykdom for eldre

Daglige økter på 20 minutter med moderat til energisk trening i tidlig eldre alder (65-75 år), kan best forebygge alvorlig hjertesykdom, inkludert hjertesvikt, i sen alderdom (80+).

Italiensk studie

I denne studien brukte forskerne data fra en studie med italienere som var 65 år eller eldre. Den endelige analysen inkluderte 2754 deltagere, der 60 prosent var kvinner.

Deltagerne i studien oppga tidlig i forløpet detaljerte sykehistorier, de gjennomgikk også fysiske undersøkelser, skanninger og det ble tatt en rekke blodprøver. Fire og syv år senere ble det gjort ytterligere vurderinger.

Deltagerne fylte ut spørreskjema om fysisk aktivitetsnivå ved hver av vurderingene. Moderat fysisk aktivitet inkluderte aktiviteter som å gå, et boccialignende spill og fisking, mens energisk aktivitet inkluderte hagearbeid, trening i treningsstudio, sykling, dansing og svømming.

De som var fysisk aktive i 20 minutter eller mer per dag, ble definert som aktive, mens de som var aktive i mindre enn 20 minutter per dag ble definert som inaktive. Menn hadde større sannsynlighet for å være aktive enn kvinner.

Helsen til deltagerne ble fulgt gjennom sykehusjournaler og dødsattester.

I perioden studien varte, ble det stilt 1037 nye diagnoser av hjertesykdom, hjertesvikt og hjerneslag blant deltagerne.

Les mer/kjøp Flytevest

Best med 20-40 minutters daglig aktivitet

Økt fysisk aktivitetsnivå og opprettholdelse av en aktiv livsstil over tid var forbundet med lavere risiko for hjerte- og karsykdom. Den største reduksjonen i risiko så man i forhold til nye tilfeller av koronar hjertesykdom og hjertesvikt i sen alderdom. Det ble ikke observert noen signifikant sammenheng mellom fysisk aktivitet og hjerneslag.

Mønstre med stabilt høyt fysisk aktivitetsnivå var forbundet med 52 prosent lavere risiko for hjerte- og karsykdom blant menn, sammenlignet med mønstre av stabilt lave aktivitetsnivå. 

Den største reduksjonen i hjertesykdom og hjertesvikt så man ved 20-40 minutter med moderat til energisk aktivitet per dag.

Les mer/kjøp blodtrykksmåler

Mest tydelig hos menn

Sammenhengen var tydeligst hos de mannlige deltagerne, men kvinner som var fysisk aktive, hadde konsekvent lavere forekomst av nesten alle kardiovaskulære utfall, til tross for at risikoreduksjonen ikke nådde statistisk signifikans. Når man vurderte tidlig dødelighet, var risikoen betydelig redusert, ifølge forskerne.

Studien er en observasjonsstudie og kan derfor ikke fastslå årsak. Forskerne konkluderer likevel med at fysisk aktivitet midt i livet og i tidlig alderdom bør fremmes i et folkehelseperspektiv, gitt en sannsynlig større reduksjon i risikoen for kardiovaskulær sykdom.

Minst 20 minutter moderat til energisk trening per dag bør anbefales for å oppnå størst mulig fordel for hjerte- og karhelse.

Les mer/kjøp Resusci Anne QCPR AED AW

Start nå

I en lederartikkel som omtaler studien, skriver forfatterne at fysisk aktivitet forbedrer den arterielle blodstrømmen og kan redusere klebrigheten og dermed dannelsen av blodpropper. Detaljerte mekanismer om hvordan fysisk aktivitet kan redusere fremtidig risiko for kardiovaskulær sykdom, er ikke fullt ut forstått, skriver de, før de senere i lederen poengterer at funnene viser at bevegelse er medisin også sent i livet: Selv små mengder fysisk aktivitet gir fordeler hos eldre. Bedre sent enn aldri, men heller tidlig enn sent, skriver de.

spot_img

Related Articles

annonsespot_img

Latest Articles

-annonse-spot_img