Site icon Hjertevakten ®

Heteslag

Heteslag er en tilstand med sterk økning i kroppstemperatur som følge av at kroppens temperaturregulering ikke fungerer tilstrekkelig i varme omgivelser.

Hva er heteslag?

Forekomsten av heteslag er knyttet til temperatur og luftfuktighet. Hetebølger kan gi «epidemier» av heteslag – særlig blant de eldre. Også yngre mennesker er utsatt. I USA er særlig de som spiller amerikansk fotball, i risiko – de får en ugunstig kombinasjon av tett bekledning, og hardtreningen før sesongstart skjer i den varmeste delen av året (for skoleidretten starter denne sesongen i slutten av august). Uten rask og riktig behandling kan heteslag medføre død, både for ung og gammel.

For mer informasjon, og kjøp av Blodtrykksmåler

Symptomer

Symptomene på heteslag starter ofte med høy temperatur, svimmelhet, hodepine og kvalme. Etter hvert får vedkommende raskere puls. Mer alvorlige symptomer omfatter tørr og rødmende hud (svetter nesten ikke), nedsatt urinproduksjon og dermed sterkt konsentrert urin, besvimelse, sløvhet, forvirring, nedsatt bevissthet og kramper. Skadene forverres jo lengre man venter med behandling.

Når kroppstemperaturen målt i endetarmen går over 41°C, begynner situasjonen å bli meget alvorlig. Ved kroppstemperaturer over 42°C vil det kunne oppstå skader på viktige organer som hjerne, hjerte, nyrer og muskulatur.

Årsak

Opphold i omgivelser med temperaturer som er høyere enn det kroppen er vant til, disponerer for heteslag. Ved temperaturer over 35°C øker faren betraktelig. Akklimatisering til nye temperaturer kan ta fra noen få dager og opptil tre uker. Raske temperaturforandringer er derfor de farligste, og av samme grunn vil reisende gjerne være utsatt. Er det i tillegg høy luftfuktighet vil kroppens temperaturregulering ytterligere forringes, og hvis du i tillegg utsettes for varmestråling, som oftest sol, vil risikoen øke ytterligere.

I tillegg til ovenstående vil følgende kunne disponere:

For mer informasjon, og kjøp av Advanced Venepuncture Arm

Risikofaktorer

For mer informasjon, og kjøp av Febertermometer

Forebygging

Følgende tiltak kan være til hjelp:

For mer informasjon, og kjøp av HLR-Brett, hjertebrett

Behandling

Ved symptomer på begynnende heteslag må du oppsøke kjøligere omgivelser, eventuelt legge over deg kalde omslag. Hvis det foreligger risiko for besvimelse, må du ikke sette deg i kaldt vannbad uten at noen ser til deg!

Ved mer alvorlige symptomer på heteslag vil behandlingen avhenge av symptomene. Det er viktig å igangsette nedkjøling, men kroppstemperaturen behøver ikke senkes under 40°C. Dette kan skje ved at man tar av deg klærne og plasserer vifter rundt deg, eller ved at du avkjøles i et vannbad eller dusj.

Hvis helsepersonell er tilgjengelig, igangsettes væskebehandling, og eventuelle kramper behandles med medisiner.

Exit mobile version