7 C
Rosendal
torsdag, mars 28, 2024

Buy now

spot_img
spot_img

Legene uenige om «mirakelkur» for å reversere sepsis

 Jeg føler det er min moralske plikt å gi denne behandlingen, sier overlege Eivind Hustad Vinjevoll. En billig cocktail av C-vitamin og kortison har ført til debatt i medisinske kretser,  skriver TV 2.

Overlege ved Volda sykehus, Eivind Hustad Vinjevoll (38), vet godt hvordan det er å kjenne på maktesløshet i møte med pasienter med kritisk blodforgiftning – på legespråket kalt septisk sjokk.

Septisk sjokk tar livet av flere tusen nordmenn hvert år, og er en av de vanligste dødsårsakene ved norske sykehus.

Tilstanden kan utvikle seg lynraskt og forårsakes av infeksjoner som hjernehinnebetennelse, lungebetennelse, urinveisinfeksjon – eller betennelse fra en flis i fingeren. Leger på akuttavdelinger over hele verden erfarer det samme: de kan ikke tilby noen fullgod behandling mot septisk sjokk.

Dødeligheten er nær 40 prosent.

På sykehuset i Volda i Møre og Romsdal har denne situasjonen snudd. For ifølge overlege Eivind Hustad Vinjevoll overlever nær alle pasientene her på grunn av en ny, og svært enkel behandling, hvor pasienten får C-vitamin og kortison intravenøst.

– Før håpet vi at vi skulle få dem gjennom det. Nå har vi en klar forventning om at de skal komme seg igjennom det i live, slår Vinjevoll fast.

Vinjevoll sier de erfarer at behandlingen redder liv. Likevel er den svært kontroversiell.

Annonse: Bærbar forstøver

En tilfeldig oppdagelse

I januar 2017 ble Eivind Vinjevoll oppmerksom på en oppdagelse gjort av Dr. Paul Marik fra Eastern Virginia Medical School, i USA. Paul Marik er en anerkjent professor og overlege i akuttmedisin som har produsert flere hundre vitenskapelige artikler innenfor fagfeltet.

Denne gangen hadde han publisert en kontroversiell artikkel i det anerkjente legetidsskriftet Chest.

I artikkelen hevdet Marik å ha funnet en behandling som kan redde liv hos pasienter med kritisk blodforgiftning. Han mener at en intravenøs blanding av C-vitamin og kortison kan gi kroppen ny motstandskraft og utholdenhet, slik at antibiotikaen rekker å virke.

Men artikkelen inneholdt ikke de mange kriteriene som må til for at metoden skal anses som vitenskapelig bevist. Vel vitende om at store, randomiserte studier vil ta år, valgte likevel Dr. Marik å publisere observasjonene sine. Behandlingen var utført på omkring 40 pasienter. Dr Marik presiserte at han publiserte av etiske grunner, for å bidra til å redde pasienters liv også ved andre sykehus.

I dokumentaren fra Vårt lille land beskriver Eivind Vinjevoll Dr. Mariks valg som kontroversielt blant medisinere.

– Jeg ble overrasket, men samtidig tenkte jeg: hvorfor har ingen tenkt på dette før? Så genialt å vinkle det fra denne siden. Vi har hele tiden hatt fokus på infeksjonen som fører til blodforgiftningen. Denne behandlingen virker helt ned på celleplan og styrker kroppens evne til å stå i blodforgiftningen til antibiotikaen får virke – en slags hjelp til selvhjelp, forklarer Vinjevoll.

Verdens mest solgte hjertestarter

– Skader ikke å prøve

Dr. Mariks oppsiktsvekkende funn begynte i 2016 med en dagligdags hendelse ved Sentara sykehus i Virginia i USA, hvor Dr. Marik leder intensivavdelingen.

En kritisk syk kvinne ble innlagt med akutt blodforgiftning. Kvinnen hadde lungebetennelse, som i løpet av få timer hadde utviklet seg til septisk sjokk. Dr. Marik konstaterte at kvinnen allerede hadde full organsvikt som følge av blodforgiftningen, antibiotikaen ville ikke rekke å virke.

– Det var lite vi kunne gjøre. Vi visste at hun kom til å dø. Men når du befinner deg i den situasjonen, så prøver du å tenke om det finnes andre muligheter, forteller han til Vårt lille land.

Tre uker tidligere hadde han lest en studie skrevet av Dr. Berry Fowler om bruken av C-vitamin utført på laboratoriemus med septisk sjokk. Studien viste økt overlevelse blant musene.

– Jeg tenkte det ikke skadet å prøve. Derfor omregnet jeg doseringen og ga den døende kvinnen C-vitamin i kombinasjon med vanlig kortison, intravenøst. Men da jeg gikk hjem for kvelden regnet jeg ikke med hun ville leve natten over, forteller Dr. Marik.

Se vårt utvalg av plagg for brysdopererte

– Mirakelkur

Neste morgen var det stor oppstandelse på intensivavdelingen. Kvinnen, som kvelden før hadde vært døende av septisk sjokk, hadde overlevd, og dét uten skader eller bivirkninger. Hun ble skrevet ut fra sykehuset tre dager senere.

– Det var svært overraskende. Dette var en pasient som etter alle solemerker skulle vært død. Vi tenkte umiddelbart at vi kunne være på sporet av noe veldig viktig, sier Dr. Marik.

Behandlingen fikk navnet Dr. Mariks C-vitaminprotokoll. Siden har vitamin B1 (tiamin) også blitt lagt til i protokollen – et vanlig tilskudd i intensivbehandling.

I tiden som fulgte ble C-vitaminprotokollen gitt til alle pasienter med septisk sjokk ved Sentara sykehus. Etter å ha behandlet 47 blodforgiftningspasienter hadde dødsstatistikken sunket fra over 40 prosent til rundt åtte prosent. Da valgte Dr. Marik å publisere de oppsiktsvekkende resultatene i legetidsskriftet Chest, i påvente av større vitenskapelige studier.

– Jeg følte jeg hadde en moralsk forpliktelse til å dele det jeg fant med andre. For, om mulig, å redde liv, sier Dr. Marik om den kontroversielle beslutningen.

Ønsker du å vite mer om Sepsis:

Søk på Sepsis i søkefeltet på denne siden og du finner 15 artikler..

spot_img

Related Articles

annonsespot_img

Latest Articles

spot_img