10% av barna fikk ikke vaksine i 2018

0
637

20 millioner barn fikk ikke vaksine mot meslinger, difteri og stivkrampe i fjor, melder WHO og UNICEF.

Verdens helseorganisasjon (WHO) og FNs barnefond (UNICEF) har produsert estimater for vaksinedekning siden år 2000. Mer enn ett av ti barn, 20 millioner, fikk ikke mesling-, difteri- og stivkrampe-vaksine i 2018, melder organisasjonene i en felles pressemelding.

Fødselssimulator

Siden 2010, har vaksinasjonsdekningen for tre doser av difteri-, stivkrampe- og kikhoste- og en dose av meslingvaksine, holdt seg på rundt 86 prosent. Det er høyt, men ikke høyt nok, mener generaldirektør i WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

– Vaksiner er et av våre viktigste verktøy for å hindre utbrudd og holde verden trygg. De fleste barn blir vaksinert i dag, men for mange blir utelatt. Det er uakseptabelt at det ofte er barna som er utsatt for størst risiko, de fattigste, mest marginaliserte, berørte av konflikt eller tvunget til å forlate hjemmene sine, som gjennomgående utelates, sier generaldirektøren.

For trening og holidningskorrigering

De fleste barna som ikke er vaksinert lever i fattige land.

Dobling av meslingtilfeller på verdensbasis

I fjor ble det rapportert om nesten 350.000 meslingtilfeller på verdensbasis, oppgir WHO og UNICEF.

På tide å skifte?

Ukraina lå på toppen over land med flest rapporterte meslingtilfeller, etterfulgt av Den demokratiske republikken Kongo og Madagaskar.

Organisasjonene anslår at over 90 prosent av spedbarna i Ukraina nå er vaksinert, men at dekningsgraden over flere år har vært lav.

Noen utvalgte varer