21.4 C
Rosendal
tirsdag, mai 21, 2024

Buy now

spot_img
spot_img

Kveldstrening kan redusere risiko for hjertesykdom

Photo by Levi Guzman on Unsplash

Regelmessig trening er avgjørende for god helse, men kan tidspunktet for fysisk aktivitet gjøre en forskjell? Nylig forskning tyder på at for personer som sliter med fedme, kan kveldstrening tilby de største fordelene, og redusere risikoen for hjertesykdom og for tidlig død.

For mer informasjon om: Heartstart FRx


Forskere fra University of Sydney, Australia, gjorde funnene basert på en storstilt observasjonsstudie som involverte rundt 30 000 mennesker over nesten 8 år. Studien ble publisert i tidsskriftet Diabetes Care.

Teamet observerte den laveste risikoen for for tidlig død og dødelighet relatert til hjerte- og karsykdommer hos de deltakerne som gjorde mesteparten av sin aerobe moderat til intens fysiske aktivitet mellom kl. 18.00 og midnatt.

På grunn av en rekke komplekse samfunnsfaktorer, har omtrent to av tre australiere overvekt eller fedme, noe som setter dem i mye større risiko for store hjerte- og karsykdommer som hjerteinfarkt og slag, og for tidlig død, i følge studie forfatter Dr. Angelo.

For mer informasjon om: Threshold PEP-fløyte


Trening er på ingen måte den eneste løsningen på fedmekrisen, men denne forskningen antyder at folk som kan planlegge sin aktivitet til visse tider av dagen, kan best kompensere for noen av disse helsefarene, sa Sabag.

Studiedeltakerne var over 40 år og levde med fedme, hvorav 2 995 deltakere hadde diabetes type 2. Deltakernes fysiske aktiviteter ble målt ved hjelp av et håndledds akselerometer som ble båret konsekvent i 24 timer i døgnet gjennom 7 dager ved begynnelsen av studien.

Basert på tidspunktet da deltakerne utførte mesteparten av sin aerobe moderat til intens fysiske aktivitet, ble de deretter kategorisert i morgen- og ettermiddagsgrupper.

Ved hjelp av helsedata fra National Health Services og National Records of Scotland, fulgte forskerne opp deltakernes helseutvikling i 7,9 år. I løpet av denne perioden ble det rapportert 1 425 dødsfall, 3 980 hjerte- og karsykdomshendelser og 2 162 mikrovaskulære dysfunksjonshendelser.


Studien gjorde også et annet interessant funn: frekvensen av moderat til intens fysisk aktivitet gjort om kvelden, spesielt i korte utbrudd som varer tre minutter eller mer, har større betydning enn den totale daglige mengden av fysisk aktivitet.

Tidligere studier har vist en sterk sammenheng mellom moderat til intens fysisk aktivitet i 3 minutter eller mer og bedre glukosekontroll, og redusert risiko for hjerte- og karsykdommer sammenlignet med kortere perioder.

Men ifølge den felles første forfatteren Dr. Matthew Ahmadi, er de nåværende funnene betydelige ettersom studien ikke bare sporet strukturert trening, men fokuserte på å spore kontinuerlig moderat til intens fysisk aktivitet i perioder på 3 minutter eller mer.

Vi diskriminerte ikke på hvilken type aktivitet vi sporet, det kunne være alt fra rask gange til å gå i trapper, men kunne også inkludere strukturert trening som løping, yrkesarbeid eller til og med energisk husrengjøring.

Referanse:
  • University of Sydney

spot_img

Related Articles

annonsespot_img

Latest Articles

-annonse-spot_img