13.2 C
Rosendal
søndag, september 15, 2024

Buy now

spot_img
spot_img

Konsekvenser av utsatt legebesøk under pandemien

Photo by Martha Dominguez de Gouveia on Unsplash

Det viser en studie som har tatt for seg pasientenes egne erfaringer med kontakt med fastlegen, for seg selv og/eller barna sine. Avdeling for allmennmedisin ved Universitetet i Oslo har gjort studien.

16 prosent rapporterte at de utsatte kontakt med helsetjenesten for plagene sine under pandemien. Halvparten opplevde negative konsekvenser som følge av dette, forteller førsteamanuensis Trygve Skonnord.

For mer informasjon om: Heartstart FRx – pakkepris


Var bekymret for smitte

Studien har sett på hvor tilgjengelig pasientene opplevde fastlegen som og om de endret terskel for å kontakte legen. Den har tatt for seg hva pasientene gjorde hvis de trengte helsehjelp under pandemien. Studien forteller også om eventuelle bekymringer pasientene hadde rundt fysisk kontakt med fastlege eller legevakt.

78 prosent av dem som har svart, opplevde tilgjengeligheten ved fastlegekontoret omtrent som før. 72 prosent sa også at terskelen deres for å kontakte fastlegen, var den samme som før. 

Men det var også flere som rapporterte om bekymring for koronasmitte hvis de gikk til legen. 26 prosent fortalte om det. 24 prosent var bekymret for å belaste helsetjenesten med sykdom som ikke var så alvorlig.

Det var særlig i forbindelse med luftveissymptomer at studien viste at terskelen for å kontakte primærhelsetjenesten var blitt høyere. Samtidig var det betryggende å se at terskelen for å kontakte fastlegen i stor grad var uforandret hos eldre og kronisk syke, sier Skonnord. 

For mer informasjon om: Samsplint


Viktige e-konsultasjoner

Digitale kontaktformer som e-konsultasjoner og videokonsultasjoner ble viktige erstatninger for fysiske konsultasjoner under pandemien. De fleste av dem som hadde benyttet seg av et slikt digitalt tilbud, var fornøyde. 

Tilgjengeligheten til digitale konsultasjoner kan ha vært medvirkende til at enkelte faktisk opplevde en lavere terskel for å kontakte legen. 8 prosent av respondentene mente terskelen var blitt lavere, forteller Skonnord.

Dette gjaldt også eldre. To av tre eldre over 65 år som hadde erfart digitale konsultasjoner, ønsket å bruke det igjen som et alternativ av og til, sier han.

En god del utsatte likevel kontakt med legen på tross av plager og sykdom. Dette gjaldt særlig på vegne av barn. Barn tas jo primært med til legen på grunn av luftveisinfeksjoner. I tillegg ble barn fremstilt i mediene som en smittekilde for covid-19, minner han om.

For mer informasjon om: Pusteduk for trening à 6 ruller


Trenger tydeligere informasjon

Ved framtidige pandemier bør fastlegekontorene, kommunale helsetjenester og helsemyndigheter gi tydeligere informasjon om tilgjengeligheten i fastlegetjenesten, sier Skonnord.

Studien ble gjennomført som en tverrsnittsstudie. Et spørreskjema ble delt ut til pasienter på fastlegers venterom høsten 2021. I alt ble det samlet inn 639 anonyme svar. 


Referanse: 

Universitetet i Oslo

Trygve Skonnord mfl.: Pasienterfaringer med fastlegetjenesten under covid-19-pandemien – en tverrsnittsstudieTidsskrift for velferdsforskning, 2024. Doi: 10.18261/tfv.27.1.3

spot_img

Related Articles

annonsespot_img

Latest Articles

-annonse-spot_img