13.6 C
Rosendal
mandag, mai 12, 2025

Buy now

spot_img
spot_img

Å Spise Variert: Nøkkelen til et Lengre Liv

Photo by Nathan Dumlao on Unsplash

Ny forskning understreker verdien av å spise variert. Jo flere ulike arter av mat du inkluderer i kostholdet ditt, jo større sjanse har du for å leve lenger og sunnere, uten å måtte bekymre deg for tidlig død.

Det gode gamle trikset å spise variert er nemlig tingen. Den nye forskningen viser at jo mer variert du spiser – jo lenger lever du. 

De som spiser flest ulike arter av matvarer, både fra plante- og dyreriket har rett og slett mindre sjans for å dø tidlig. 

Forskerne har ikke definert tidlig død i denne sammenhengen. De har sammenlignet dødsraten for de med høyt artsmangfold i kosten med de med lavt artsmangfold.

Det som er nytt her, er at med et høyt antall arter på tallerkenen, så kan du i større grad være sikker på at du får i deg tilstrekkelig med vitaminer og mineraler. Dermed reduserer du sjansen for å dø tidlig.

Man trenger ikke å se på mengde mat eller gjøre kompliserte utregninger, sier Guri Skeie, professor i ernæring ved UiT Norges arktiske universitet.

Så hvorfor er det slik at jo mer variert jo bedre?

For mer informasjon om: Lille Anne 6 pakning

Større sjanse for gunstige stoffer

Du har større sjanse for å treffe på noe som har gunstige stoffer i seg ved å spise variert. Og så får du ikke i deg for mye av noe, sier Skeie.

De ulike matvarene komplementerer og motvirker hverandre. For eksempel gjør C-vitamin at du tar opp jern bedre.

I tillegg ser det ut som artsmangfold i kostholdet også betyr artsmangfold i tarmen. Det vil si at man får en gunstig bakterieflora i tarmen av å spise variert.

Skeie er en av forskerne bak den nye studien. Til sammen har de sett på kosthold i 14 land.

I ni av landene, i Europa, har de sammenlignet ernæring basert på antall arter og risikoen for tidlig død. I fem lav- og middelinntektsland har de studert om inntaket av vitaminer og mineraler var tilstrekkelig.

Nesten 500.000 mennesker var med i studien, blant annet en del av deltakerne i Kvinner og kreft-studien ved UiT. Studien ble ledet av Universitetet i Gent, i Belgia.

Forskerne har brukt spørreskjema og intervjuet deltakerne om kosthold for å undersøke hvilke ulike arter folk spiser. 

For mer informasjon om:  BaxStrap båre

Høna og egget

Dette forskningsprosjektet tar ikke hensyn til næringsinnhold, som vi ernæringsfysiologer vanligvis forsker på. For eksempel er jo høna og egget samme art. De regnes derfor som det samme i dette prosjektet, sier Skeie.

Hun forklarer at de normalt ville regnet høne og egg ulikt i andre forskningsprosjekter som går mer detaljert inn på ernæring.

Storfe, melk, ost og yoghurt regnes også som samme art i metoden de har brukt. Alle disse produktene kommer fra kua. De teller derfor som en og samme art.

For grønnsaker og frukt lønner det seg å spise mange ulike typer fremfor å alltid spise eple som eneste frukt og gulrot som eneste grønnsak. Hver grønnsak, frukt og bær er en unik art. 

Ifølge forskerne får du et bedre inntak av næringsstoffer, jo flere arter du spiser. Og det er ingenting som tyder på at du spiser mer ved å innta flere arter. 

Denne undersøkelsen ser kun på antall arter, ikke mengde. Likevel ser man de positive utslagene med bedre helse.

For mer informasjon om: Hjertestarter Skap

Passer med dagens kostråd

Ifølge ernæringsforskeren passer dette med å spise et mangfold av arter veldig godt inn med dagens norske kostråd.

Variert kosthold er en av kjerneverdiene i norske kostråd. Forskjellige sorter mat gir deg bedre sjanse for å få i deg noen av de gode næringsstoffene, sier hun.

Hun understreker at det er ikke kommunikasjonsmessig lurt å endre kostråd for ofte.

Kostrådene endrer seg ikke på grunn av en forskningsartikkel, man må se på helheten av forskning som finnes om kosthold over tid.

De nye kostholdsrådene i Norge kom i 2024. Miljø er ikke lagt vekt på i disse rådene, noe som høstet en del kritikk.

Men ofte samstemmer rådene både for kosthold og miljø. Det er en sammenheng, sier Skeie.

For mer informasjon om: Personlig sikkerhetspakke


Dagens norske kostråd:

  • Ha et variert kosthold, velg mest mat fra planteriket og spis med glede.
  • Frukt, bær eller grønnsaker bør være en del av alle måltider.
  • La grovt brød eller andre fullkornsprodukter være en del av flere måltider hver dag.
  • Velg oftere fisk og sjømat, bønner og linser enn rødt kjøtt.
  • Spis minst mulig bearbeidet kjøtt. Ha et daglig inntak av melk og meieriprodukter.
  • Velg produkter med mindre fett.
  • Godteri, snacks og søte bakevarer bør begrenses.
  • Drikk vann!

Kilde: helsenorge.no


Referanse:

NORGES ARKTISKE UNIVERSITET

Giles Hanley-Cook mfl.: Dietary species richness provides a comparable marker for better nutrition and health across contexts. Nature Food, 2025. Sammendrag. Doi.org/10.1038/s43016-025-01147-6. 

spot_img

Related Articles

annonsespot_img

Latest Articles

-annonse-spot_img