17.1 C
Rosendal
fredag, juli 12, 2024

Buy now

spot_img
spot_img

Blodforgiftning: William (1) døde av sepsis fordi ingen innså hvor alvorlig situasjonen var.

William (1) døde av sepsis fordi ingen innså hvor alvorlig situasjonen var. 
Nå vil moren advare andre.Opp mot 12 000 nordmenn får sepsis årlig. 

(Dagbladet): «Hei, jeg heter Melissa og jeg er tobarnsmor. Dette er sønnen min William, også kjent som Grumpus. Og her er lillesøskenet, som skal komme i september 2016. Jeg kommer aldri til å få et bilde av dem sammen, fordi William er i himmelen nå og de kommer aldri til å møtes. William døde av sepsis. Ukene før han døde hadde William en luftveisinfeksjon og lungebetennelse. Bare 17 dager etter sin første bursdag, døde William av spesis. Jeg fant ham i barnesenga. Barnet mitt var borte».

Slik starter Melissa Mead  en video hun la ut på Facebook for fem dager siden.

I desember 2014 døde William Mead (1) av sepsis, bedre kjent som blodforgiftning.

Les mer/kjøp: Førstehjelpstips for deg med barn i huset

Kunne vært i live

BBC skriver at de fikk tilgang på den offisielle rapporten som omhandler Williams død, hvor de skal stå at gutten muligens kunne vært i live dersom de som tok telefonen hos NHS 111, som ikke er medisinsk opplært, hadde skjønt hvor alvorlig situasjonen var.

NHS 111 er den medisinske hjelpelinja til det statlige helsevesenet i Storbritannia. På hjemmesidene sine opplyser helsevesenet at nummeret ikke er et nødnummer, men at de tilbyr medisinsk hjelp.

Da Melissa Mead ringte nummeret i desember 2014, sier hun selv at hun fikk beskjed om ikke å bekymre seg.

Ettåringens død har det siste året ført til en stor, offentlig debatt om hvorvidt hjelpelinja setter pasienters liv i fare og hendelsen førte til en gjennomgang av arbeidet de gjør.

– Var ikke en enkelt feil

The Guardian skriver at det etter gjennomgangen kom fram at flere pasienter hadde ventet for lenge før de ble ringt opp igjen, noe som inkluderte en pasient som hadde ventet i 22 timer. Ofte skal det heller ikke ha vært nok mennesker på jobb til å håndtere alle telefonsamtalene, eller til å gi råd i situasjoner der det var behov for det.

– I en lang periode har vi hatt mistanker, men nå er disse mistankene blitt bekreftet. Dette viser tydelig at telefonen omhandlende William ikke var en enkelt feil i systemet, sier Melissa Mead til avisa.

Hjelpelinja er underlangt South Western Ambulance Service (SWAS).

– Vi behandler hver pasient som vår eneste pasient og vi vil at alle pasienter som tar kontakt med oss skal få førsteklasses behandling fra en enestående gruppe av dedikerte ansatte, sa sjef for ambulansetjenesten, Ken Wenman, i forbindelse med gjennomgangen.

Les mer/kjøp: MiniAnne

Rådene var utilstrekkelige

Det skal i begynnelsen ha blitt konkludert med at William døde av naturlige årsaker, før det i 2015 kom fram at han døde som følge av blodforgiftning, ifølge BBC.

Moren skal ha tatt ham med til legen flere ganger i ukene før han døde. I rapporten skal følgende ha kommet fram:

«Williams lege hadde ikke loggført all den relevante informasjonen i journalen hans. Williams symptomer hadde ikke blitt oppfattet som noe farligere. Rådene om hva foreldrene skulle gjøre dersom William ble dårligere over helgen, var utilstrekkelige. Legevakten hadde ikke tilgang på Williams hovedjournal. Retningslinjene som ble brukt av NHS 111-rådgiverne var ikke detaljerte nok til at de kunne fanget opp advarsler forbundet med sepsis».

I januar sa den britiske helseministeren at de ville lære av de feilene som førte til ettåringens død.

Les mer/kjøp: Threshold IMT

Vil informere andre

Og Melissa Mead har ingen planer om å slutte å informere folk om sepsis.

«Ingen nevnte sepsis før William døde. Den første gangen jeg så ordet sepsis var på dødsattesten til William. Jeg trodde det var sjeldent. Men jeg lærte raskt at det ikke er uvanlig. Sepsis er kroppens respons på en infeksjon. Den ødelegger vevene og organene. Det fører til sjokk, organsvikt og død», informerer moren videre i Facebook-videoen.

Hun har nå startet en innsamlingsaksjon hvor pengene går til United Kingdom Sepsis Trust Limited, og ønsker å informere andre om blodforgiftning.

«Sepsis fører til 44 000 årlige dødsfall i Storbritannia. Det er flere enn dem som dør av tarmkreft, brystkreft og prostatakreft til sammen. Det betyr at et menneske dør av sepsis hvert 14. minutt», skriver hun på innsamlingssiden.

I Norge finnes det ingen oversikt over hvor mange som har dødd av sepsis, eller blodforgiftning, de siste årene, men NRK opplyser at opp mot 12 000 nordmenn hvert år får sepsis på sykehus.

– Alvorlig sepsis innebærer høy dødelighet, i de verste tilfellene langt over 50 prosent, uttalte Hanne Wigne Kvarenes, rådgiver ved seksjon for pasientsikkerhet og seksjonslege ved infeksjonsmedisin ved Norlandsykehuset i februar.

Helsenorge skriver på sine nettsider at man skal skaffe behandling omgående og ikke nøle eller la tid gå til spille, dersom du eller barnet ditt har symptomer som kan tyde på blodforgiftning.

spot_img

Related Articles

annonsespot_img

Latest Articles

-annonse-spot_img