På Rikshospitalet i Oslo er lille Alfred, som er 48 timer gammel, klar for å ta blodprøve i foten for å teste om han bærer på alvorlig medfødt sykdom.

– Jeg syns det er fint at vi får tilbudet så kan man forberede seg på det hvis det skal være noe, sier pappa Kasper Rustad Hansen.

Alle 60.000 nyfødte i Norge får hvert år tilbud om testing, såkalt screening for 23 alvorlige medfødte sykdommer.Annonse: Førstehjelpsskrin

Finner barn som trenger hjelp

Barnet får et lite stikk i foten når det er 48 timer gammelt og små blodflekker føres over på en prøveseddel og sendes til analyse på Rikshospitalet.

– Vi mottar alle prøvene fra nyfødte i hele Norge og screener de med avanserte metoder. Vi trenger lite materiale, bare fem blodflekker på papiret og har utrolig effektive metoder for analysen, sier leder for nyfødtscreeningen Rolf D. Pettersen ved Oslo universitetssykehus.

Hvert år finner forskerne 50 barn som trenger rask hjelp og behandling gjennom nyfødtscreeningen.

– Dette er den eneste muligheten der man kan finne alvorlig medfødt sykdom på et tidlig tidspunkt. De barna som er syke kan du ikke se at er syke ved fødsel. Så takket være testingen kan vi unngå tidlig død eller uhelbredelige hjerneskader, sier Pettersen til TV 2.

FINNER 50 BARN HVERT ÅR: Rolf D. Pettersen leder nyfødtscreeningen som hver dag mottar prøver av nyfødte fra hele Norge.  Foto: Bjørn Roger Brevik/TV 2.
FINNER 50 BARN HVERT ÅR: Rolf D. Pettersen leder nyfødtscreeningen som hver dag mottar prøver av nyfødte fra hele Norge.  Foto: Bjørn Roger Brevik/TV 2.

Vil utvide tilbudet

Nå vil Oslo universitetssykehus utvide nyfødtscreeningen fra 23 til 25 sykdommer.

De ønsker å teste alle nyfødte i Norge også for alvorlig immunsvikt, en sykdom der man er svært utsatt for infeksjoner.

– Barn som har alvorlig immunsvikt er født friske, men de kan bli raskt syke og den første infeksjonen som lungebetennelse eller vannkopper kan ta livet av barnet, sier overlege Asbjørg Stray-Pedersen.

Annonse: Heartstart, verdens mest solgte hjertestarter

Stray-Pedersen er spesialist på alvorlig immunsvikt ved Oslo universitetssykehus.

To barn har allerede blitt reddet og behandlet gjennom et prøveprosjekt der 8.000 nyfødte ble testet for alvorlig immunsvikt.

– Det at vi kan finne og redde disse barna som kan få helt normale friske liv etter å ha gjennomgått en vellykket benmargstransplantasjon er helt fantastisk, sier Stray-Pedersen.

– Siden vi har allerede funnet flere barn med sykdommen blant de 8.000 vi har testet gjør at det er viktig at screeningen blir nasjonal, mener hun.

Koster 70 kroner per barn

KLAR FOR NYFØDTSCREENING: Alfred er klar til å bli tatt blodprøve av på Rikshospitalet.
KLAR FOR NYFØDTSCREENING: Alfred er klar til å bli tatt blodprøve av på Rikshospitalet.

Helsedepartementet har nå mottatt søknaden og venter på en vurdering fra Helsedirektoratet innen 1. mars på om screeningen blir utvidet.

Hvis Norge begynner å teste nyfødte også for alvorlig immunsvikt, vil vi være først i Europa.

Utvidelsen anslås å koste rundt 4 millioner kroner årlig, noe som tilsvarer cirka 70 kroner per barn.

– Vi mener kostnaden er ubetydelig og siden vi allerede har et prosjekt oppe og står haster det med å få utvidet tilbudet, sier Pettersen som leder nyfødtscreeningen.

Annonse: Plagg for bryst opererte

– All informasjon er supert

I løpet av de siste fem årene har bare 85 personer reservert seg mot å delta i screening. For Alfreds foreldre var det uproblematisk å delta i screeningen.

– Det gikk helt fint, virket som han syns det var helt greit å ta prøven, sier mor Victoria Helen Batt-Rawden.

– Vi tenker at all informasjon er supert å få og så tar man det som det kommer, sier hun.

Les artikkelen/se innslaget i TV 2