Det er mulig å trene seg til mye bedre hukommelse i løpet av noen uke

0
5300
Det er mulig å trene seg til mye bedre hukommelse i løpet av noen uker, viser ny forskning. Hvordan hjernens ulike deler kommuniserer internt og med hverandre endrer seg ved slik trening. Illustrasjon

Hvem ønsker seg ikke bedre hukommelse? For alle har vel erfart at hjernen ikke alltid er like samarbeidsvillig når man trenger den som mest.

Og det er ikke alltid smarttelefonen og Google kan redde oss.

Nå viser en ny studie at alle med en helt vanlig hukommelse kan trene seg til superhukommelse.

Studien beskriver et forsøk der deltagerne i gjennomsnitt husket 26 ord fra en liste på 72 ord. Etter bare seks uker med 30 minutters trening hver dag husket de samme personene i gjennomsnitt 62 ord. Og ved en ny test etter fire uker uten trening husket deltagerne i gjennomsnitt 48 ord, eller 22 flere enn før forsøket begynte.

– Det er overraskende at man kan se endringene med hjerneskanninger. Det tyder på at er skjedd noen ganske markante endringer. Det var uventet at seks ukers trening er så tydelig, men det kan man altså se på skanningene, sier professor Jakob Balslev Sørensen ved Institutt for Neurovitenskab og farmakologi på Universitetet i København til Videnskap.

Annonse: Førstehjelps vegg, puter og kofferter

Studien er nylig publisert i det anerkjente tidsskriftet Neuron.

Egentlig startet studien med en undersøkelse av hjernen til såkalte hukommelsesutøvere som har trent hjernen i årevis og konkurrerer i internasjonale mesterskap i å huske best. Som for eksempel flest antall siffer i pi eller rekkefølgen av kortene i en rekke kortstokker som er blandet sammen. En av dem er norske Oddbjørn Bye som i 2006 satt verdensrekord i å huske flest siffer på ett minutt.

Oppdaget en forskjell

Den nye studien startet med at forskerne skannet hjernene til 23 av verdens beste hukommelsesutøvere og sammenlignet med hjernen til 23 personer med tilsvarende alder, helse og intelligens, men med helt normal hukommelse. Forskerne trodde ifølge Videnskapat de ville se en annen struktur på «superhuskernes» hjerner, på samme måte som kroppsbyggere har større muskler. Forskerne fant ikke det de hadde forventet, men oppdaget i stedet en forskjell i hvordan hjernens ulike deler kommuniserer internt og med hverandre. Og denne forskjellen er ikke medfødt.

Derfor bestemte forskerne å trene hukommelsen til en gruppe med gjennomsnittlig hukommelse. En av gruppene som ble trent med en mer strategisk «loci-metode», fikk best resultater.

Loci-metoden er ikke ny, den er snarere svært gammel og ble benyttet i romertiden og av de gamle grekere da de skulle holde taler. Kort fortalt innebærer metoden visualisering ved at man kobler det man skal huske, for eksempel tall eller nøkkelord i en tale, til konkrete ting på en mental tur. Det kan være en tur rundt i sitt eget nabolag eller inne i sin egen bolig.

Det nye og overraskende med den nye studien er først og fremst hvor god effekt metoden har på personer med helt vanlig hukommelse, og hvor raskt man oppnådde gode resultater. Les artikkelen i DN