7 C
Rosendal
onsdag, april 24, 2024

Buy now

spot_img
spot_img

Visste du at nesten hver eneste time rammes noen av blodpropp i Norge?

6 tegn kroppen bruker for å advare deg mot at en blodpropp er på vei – Dette må du ikke overse!

I følge Side2 er det langt flere som dør av blodpropp i lungene eller bena enn av for eksempel kreft i bryst og prostata.

Blodpropp er svært normalt og rammer alle aldre i befolkningen, til tross for dette så har de fleste liten kunnskap om hva som er symptomene.

Så hva er egentlig en blodpropp? Dersom blodet størkner og danner en propp inne i en blodføre, får man det som kalles for blodpropp.

Alvorlighetsgraden av å få blodpropp henger sammen med hvor den fester seg, men skal uansett et besøk på sykehuset fordi den kan løsne og føres til lungene, noe som kan være dødelig.

For mer info: Hjertestarter

Hva må være klar over når det gjelder symptomer?

Helsemagasinet Prevention har samlet en liste over 6 advarseltegn, som man bør være oppmerksom på. Disse symptomene er viktig å ha kunnskap om, fordi alle krever hurtig behandling.

1. Hevelse

Hevelse i armer eller bein er et av de mest vanlige symptomene.

Proppen kan blokkere blodgjennomstrømning til armene eller beina, noe som fører til hevelse. Det kan være lett å overse dette symptomet, spesielt dersom man er på flyreise eller av annen grunn sitter lenge i ro. Men vær oppmerksom på at denne type hevelse kommer hurtig, og ofte medfører smerte.

2. Smerter i arm eller bein

Dersom man får smerter ved blodpropp så kommer smerten vanligvis sammen med andre symptomer som hevelser. Mens noen ganger kan smerten være det eneste symptomet man får. Dessverre kan smerten ofte forveksles med muskelsmerter eller strekk, noe som gjør at man ikke tar smerten i armene eller beina på alvor. Smerte som er et symptom på blodpropp har en tendens til å gjøre seg gjeldende når du går, eller når du løfter benet høyt.

Dersom huden rundt det smertefulle området også blir varm eller misfarget, bør du oppsøke lege umiddelbart.

Lille Anne QCPR

3. Røde strekmerker på huden

Man kan ikke se at man har blodpropp, men man kan ofte se missfarging av huden. Denne fargen vil som oftest være rødlig, og ikke blå eller mørk som et vanlig blåmerke. En blodpropp kan føre til lange røde streker langs blodårene. Dersom det er i armene eller beina, vil området også føles varmt.

4. Smerter i brystet

Smerter i brystet forbinder man som regel med hjerteinfarkt. Men blodpropp og hjerteinfarkt kan ha mange av de samme symptomene.

Blodpropp skiller seg imidlertid ut i den forstand at smerten føles skarp og stikkende, og forverrer seg dersom du drar pusten. Smertene ved hjerteinfarkt stråler ofte ut i den øvre delen av kroppen som i skuldre, nakke eller kjeve.

Smertene vil bli verre for hver gang man trekker pusten. Uansett, blodpropp eller hjerteinfarkt, ring 113 umiddelbart. 

Brannskadeenheter

5. Åndenød eller hjertebank

Dersom man har fått blodpropp i lungene vil hjertet forsøke å pumpe blodet raskere rundt i kroppen din.

Opplever du samtidig problemer med å trekke pusten så er det et tegn på at ikke alt er som det skal. Et annet symptom her er svimmelhet, og i verste fall besviming.

6. Uforklarlig hoste

Dersom du hoster konstant, har åndenød, hjertebank og smerter i brystet bør alle alarmklokker ringe.
Denne type hoste vil være tørr, men man kan også kaste opp slim eller blod.

Dette er de mest påfallende symptomene. Er du i tvil?

Ta kontakt med legen og få profesjonell veiledning videre. Det er alltid bedre å være i forkant av problemene. 

spot_img

Related Articles

annonsespot_img

Latest Articles

-annonse-spot_img