Danskene skal forske på om «hjerteløpere» kan redde liv

0
2130

Hjerteløperne er kommet godt fra start med 5700 frivillige som står klar ved hjertestans, 

Les også: Hjertevakten – En kamp for livet – mot klokken

Les også: Gullstandarden – lokalberedskap

Tusenvis av dansker har siden 1. september meldt seg som «hjerteløper» i Region Hovedstaden. Nå skal et nytt forskningsprojekt finne ut om ordningen kan redde flere dansker som får hjertestans i hjemmet.

Annonse: Se vårt utvalg av hjertestartere

Det er skjedd en imponerende utvikling i antallet hjertestanspasienter som får sjokk fra en hjertestarter i det offentlige rom. Når hjertestansen skjer hjemme er det sjelden hjertestarter blir brukt, og altfor få overlever.

Det viser en ny undersøkelse, hvor en forskergruppe med lege og doktorgradsstudent Steen Møller Hansen fra Aalborg Universitetshospital i spissen har undersøkt 18.688 hjertestans utenfor sykehus.

– Nye tall viser at antallet pasienter som får sjokk av en hjertestarter i det offentlige rom har økt fra 1,2 prosent i 2001 til 15 prosent i 2012. I den samme perioden er det ikke skjedd noen utvikling i private hjem overhodet. Bruken av hjertestarter er fortsatt svært lav, sier Steen Møller Hansen. Undersøkelser viser også at 75 prosent av hjertestansene skjer hjemme.

Rask respons er avgjørende

Problemet er at det er vanskelig å få tak i en hjertestarter når man er hjemme. Er det noen andre personer til stede vil vedkommende ofte være opptatt med å prøve å gjenopplive pasienten.

Annonse:Her får du direkte tilbakemelding om utfører riktig hjerte-lungeredning korrekt.

– Rask respons er helt avgjørende. Nesten halvparten av de hjertestanspasientene som blir sjokket med hjertestarter før ambulansen kommer, overlever. Den generelle overlevelsen etter hjertestans er på 13 prosent, sier Møller Hansen.

Det er her hjerteløperne kommer inn i bildet.

For å få hjertestarterne i bruk i private hjem og i de områder av landet hvor det kan ta lang tid før ambulansen er fremme, igangsatte TrygFonden i samarbeid med Region Hovedstaden den 1. september i år landets største hjerteløperordning.

Frivillige hjerteløpere kan melde seg til å rykke raskt ut med hjertelungeredning eller løpe etter en hjertestarter både på offentlige steder og i private hjem i nærområdet.

Hjerteløperne laster ned appen «TrygFonden hjerteløber». Via den kan Region Hovedstadens Akutberedskab sende en alarm til hjerteløperne om å løpe avsted til en hjertestans i nærheten.

Tusenvis har meldt sig

På kun få måneder har knapt 5700 frivillige hjerteløpere meldt seg.

Siden den 1. september har der vært 89 alarmer hvor 209 hjerteløpere har løpt avsted.

– Vi har mange eksempler på at hjerteløperne har nådd raskt frem til hjertestanspasienten. Vi kan også med ganske stor sikkerhet si at hjerteløperne har vært med på å redde menneskeliv allerede nå, blant annet i et privat hjem hvor den første hjerteløperen kom frem to minutter etter 1-1-2-oppkallet.

Annonse: se vårt utvalg av plagg for brystopererte

– Det er likevel for tidlig å konkludere med noe i dette prosjektet etter halvannen måned, så vi skal fortsette med å samle erfaringer i de kommende årene, sier Fredrik Folke, klinisk forskningslektor på Herlev-Gentofte Hospital og forskningsleder i Region Hovedstadens Akutberedskab.

Nå skal det undersøkes nærmere om det er teknisk mulig med appen å få aktivert hjerteløperne til å nå fram før ambulansen. Dessuten skal det undersøkes hvilken avstand det gir mening å aktivere hjerteløperne fra, og om hjerteløperne er fysisk og psykisk klar for oppgaven. Les mer i Danmarks Radio

Noen utvalgte varer