7 C
Rosendal
onsdag, april 24, 2024

Buy now

spot_img
spot_img

13 tegn på at du umiddelbart trenger mer magnesium

Magnesium er et svært viktig mineral for oss mennesker fordi det er få næringsstoffer som inneholder like mange helsefordeler som magnesium. Mineralet påvirker også over 300 enzymsystemer og hjelper cellene, musklene, nervene, blodtrykket og protein- og kalsiumomsetningen med å fungere optimalt.

Magnesiummangel er likevel relativt vanlig og dette kan være en medvirkende årsak til flere sykdommer. Derfor kan det være lurt å kjenne til symptomer som kan være tegn på at du får i deg for lite magnesium.

Hvorfor er det så vanskelig å få i seg nok magnesium?

Tidligere var det mye enklere å få den anbefalte daglige dosen av magnesium. Ifølge fysiologen Rune Eliasson har mineralnivåene i maten vi spiser blitt drastisk redusert over flere år. I USA har man for eksempel sett på hvordan næringsstoffer i epler har endret seg over 80 år, fra 1914 til 1992. Det viste seg at magnesiumnivået hadde blitt redusert med 82 prosent, og ifølge Rune Eliasson gjelder dette også for mange andre matvarer.

Den moderne, industrielle jordbruket fører til at mange får i seg mer næringsfattige matvarer enn tidligere.

Verdens mest solgte hjertestarter

En annen årsak til magnesiummangel er det faktum at vi mennesker har endrer våre kostvaner og sjelden spiser mat som bønner, frø, fisk, nøtter og grønne bladgrønnsaker – som alle er gode kilder til magnesium.

13 tegn på at du kan ha magnesiummangel


1. Muskelkramper

Hvis du har problemer med kramper i musklene (ofte i leggene) kan det være kroppens måte å advare deg om magnesiummangel.

2. Astma
Studier har vist at det kan bli lettere å puste hvis magnesiumnivåene ikke er for lave. Det medisinske tidsskrifet Lancet har også publisert en rapport som viser en sterk sammenheng mellom økt magnesiumsinntak og reduserte astmasymptomer.   

3. Nummenhet
Nummenhet er en forstyrrelse i følelsen i huden og blir vanligvis beskrevet som prikkende eller kriblende følelse. Nettopp disse følelsene kan være et tegn på at kroppen trenger mer magnesium, skriver Wikipedia.

4. Migrene 

Personer som lider av migrene har ofte mangel på magnesium, noe som øker spenningen i musklene. Ekstra doser av magnesium kan motvirke kvalme, oppkast og følsomhet for lys og lyd hos personer med migrene, ifølge denne studien.

5. Forstoppelse 

Magnesium er nødvendig for at tarmene skal fungere normalt. Mangel på magnesium kan føre til forstoppelse fordi kroppen trenger dette mineralet for å gjøre avføringen myk og tiltrekke væske, ifølge Magkliniken.se.

6. Unormal hjerterytme 

Uregelmessig hjerterytme kan skyldes magnesiummangel. Magnesium beskytter blodårene og kan motvirke dette, ifølge enkelte forskere.

7. Depresjon 
Magnesium kan spille en avgjørende rolle for hjernen funksjon og humøret ditt. Enkelte eksperter tror at det lave nivået av magnesium i moderne mat kan være årsaken til at mange lider av depresjon og psykiske sykdommer. En amerikansk studie fra 2015, av over 8800 personer, viste at de som var under 65 år og hadde hatt en lavt inntak av magnesium hadde 22 prosent større risiko for å bli rammet av depresjoner.

8. Søvnproblemer
Sliter du veldig med å sove og våkner ofte midt på natten? Det kan være et tegn på at du har for lite magnesium i kroppen. Ifølge amerikansk forskning kan ekstra inntak av magnesium hjelpe til med å bedre søvnproblemer.

9. Ofte søtsug
Hvis kroppen din virkelig skriker etter magnesium kan det lett forveksles med at du er sugen på sjokolade eller andre søtsaker. Gjennom et regelmessig inntak av alternative kilder til magnesiu, som nøtter, frø og frukt, kan du redusere søtsuget.

10. Høyt blodtrykk
Høyt blodtrykk er et stor folkehelseproblem i hele den vestlige verden. Magnesium kan fungere som en naturlig kalsiumblokker, en slags blodtrykksmedisin. I en større britisk studie fra 2013 kunne forskere vise at vanlige blodtrykkspasienter hadde stor nytte av et ekstra magnesiuminntak.  

11. Leddsmerter
Mange oppelver smerter i leddene, og noen mer enn andre. Et økt inntak av magnesium kan for enkelte være med på å redusere smertene.

12. Kronisk trøtthet
Magnesium blir ofte anbefalt til personer som lider av kronisk trøtthet og som ofte kjenner seg slappe og svake. En brasiliansk studie har vist at et ekstra tilskudd av magnesium kan øke utholdenheten til idrettsutøvere og eldre personer med kroniske sykdommer.

13. Kalsiummangel
Magnesiummangel kan også føre til kalsiummangel fordi kroppen trenger magnesium for å ta opp kalsium.


Mat som inneholder mye magnesium

  • Kakao: ren mørk sjokolade har nesten 500 milligram magnesium per 100 gram
  • Mørke bladgrønnsaker: bladbete, salat, spinat
  • Frukt: banan, aprikos, avokado, fersken, plomme
  • Nøtter: mandler, cashewnøtter, valnøtter
  • Belgvekster: bønner og linser
  • Korn: fullkornsris, hirse, havre
  • Potet
  • Gresskar
spot_img

Related Articles

annonsespot_img

Latest Articles

-annonse-spot_img