17.5 C
Rosendal
fredag, juli 12, 2024

Buy now

spot_img
spot_img

Dette er årsaken til tørrhoste

– Tørrhoste eller irritasjonshoste er en hoste uten produksjon av slim, dermed er den tørr, og ikke våt som ved slim, sier Bjarte Larsen, fagsjef avdeling Helse Medi3 i Ålesund.

Ved tørrhoste kan du ofte oppleve en permanent impuls og trang til å hoste, samtidig som du opplever irritasjon, kiling eller «kløe» i halsen.  

Årsaker til tørrhoste

– Den vanligste årsaken til tørrhoste er infeksjoner i luftveiene, som vanlig forkjølelse, eller akutte infeksjonstilstander i svelg, strupehode, luftrør eller bronchier, sier allmennlege ved Centrum fastlegegruppe, Birgitte Øie.

Tørrhoste kan komme av flere ulike årsaker, som lungesykdommer til mer spiserørsrelaterte plager og irritasjoner fra øre, nese, hals-området.

– Ved tørrhoste er det beste rådet å drikke godt for å fukte strupen. Du kan også benytte deg av sugetabletter, sier Larsen.  

Ifølge Øie er hoste en av kroppens forsvarsmekanismer, blant annet mot bakterier som kan forårsake lungebetennelse. Hun forklarer at atypiske lungebetennelser, som mykoplasmalungebetennelse og klamydialungebetennelse, ofte kan resultere i tørrhoste.

– Dersom tørrhosten oppstår i forbindelse med en vanlig luftveisinfeksjon kan den vedvare i noen uker etterpå, til tross for at du ellers er frisk, rask og på bedringens vei. Men, dersom hosten vedvarer utover dette, eller hvis du i tillegg har andre symptomer som feber, nedsatt allmenntilstand, tung pust eller smerter i brystet, bør du kontakte lege, sier allmennlegen.

Tegn på kols, svulst og hjertesvikt

Overlege ved Statens legemiddelverk, Sigurd Hortemo, forteller at problemer med tørrhoste i et par dager som oftest er helt ufarlig, men at langvarig hoste kan skyldes alvorlige sykdommer.

– Kortvarig tørrhoste skyldes gjerne virusinfeksjon, allergi, røyk eller annen forurensning, mens langvarig tørrhoste kan skyldes astma, kols, svulst i lungen, hjertesvikt eller at det lekker syre fra magesekken og opp i spiserøret, sier Hortemo.

Øie er enig, men påpeker at de alvorlige sykdommene oftest kommer med oppspytt av hosten, mens tørrhoste i seg selv defineres som en hoste hvor det ikke kommer slim opp av halsen.  

Behandling av tørrhoste

– Det viktigste er å drikke nok, forteller Kjartan Rustan, farmasøyt og fagredaktør for Apotek1.no.

Det finnes likevel enkelte tips mot tørrhoste som du kan prøve ut.

– Reseptfrie hostesafter kan forsøkes, men det er usikkert hvor godt disse faktisk virker. Om du har plagsom tørrhoste om natten, vil jeg anbefale deg å ta kontakt med en lege som kan skrive ut resept på en litt sterkere hostesaft enn de som fås kjøpt reseptfritt, sier Rustan.

Overlege Hortemo påpeker imidlertid at hostemedisiner ikke har noen virkning mot tørr og irritert hals. Les artikkelen på TV2

spot_img

Related Articles

annonsespot_img

Latest Articles

-annonse-spot_img