Home Nyheter Disse tegnene kan avsløre hjerneslag 24 timer før det inntreffer

Disse tegnene kan avsløre hjerneslag 24 timer før det inntreffer

0
6759
Omtrent 16.000 rammes av hjerneslag hvert år i Norge – det vil si 40 tilfeller daglig. Disse symptomene må du se etter.

Det er Landsforeningen for hjerte- og lungesyke som forteller om symptomene som kan være forløperen til et hjerneslag.

Hjerneslag er den tredje største dødsårsaken i landet og den fremste årsaken til uførhet og innleggelse på sykehjem.

En del av de som rammes opplever nemlig symptomene opp til 24 før slaget inntreffer.

 1. Høyt blodtrykk – Den største risikofaktoren for både hjerte-infarkt og -blødning. Dette kan dog være vanskelig å merke som et klart symptom for de som går rundt med høyt blodtrykk fra før.  
  Annonse: Blodtrykksmåler
 2. Stiv nakke – Om du ikke klarer å sette haken i brystet, og i tillegg har en ekstrem hodepine, kan blødning i et blodkar i hjernen være årsaken. Kontakt en lege snarest.
 3. Droppfot – Om du ikke kan bøye foten kan det være snakk om nerveskader. Årsaken kan være et slag eller en skade på en nerve som går fra kneet og ned til foten.
 4. Ekstrem hodepine – Får du en uforklarlig hodepine som du ikke har opplevd før bør du kontakte lege snarest. Dette kan ifølge Norsk Luftambulanse være forstadiet til hjerneslag.
 5. Lammelse – Merker du en begynnende lammelse i den ene siden kan det være et klart faresignal på at et hjerneslag er på vei. Nummenhet i føtter, ben eller nedsatt taleevne er definitivt et faresignal man ikke bør ta lett på. Mange rammes nemlig av hjerneslag om natten, men lammelsen begynner som oftest allerede før man legger seg.  
  Annonse: Heartstart
 6. Synsforstyrrelser – Opplever du plutselig synsforstyrrelse på det ene eller begge øynene bør du kontakte legen umiddelbart. Omtrent alle former for slag kan nemlig føre til at man mister synet på det ene øyet.
 7. Skuldersmerter – Flere pasienter har fortalt at de har opplevd store smerter i skulderen i forkant av et slag.
 8. Plutselig trøtthet – Bare timer før et slag kan du oppleve at du blir akutt trøtt. Er det riktig ille sovner også den rammede hele tiden og kan bli bevisstløs. Kramper kan også forekomme.  
  Annonse: Rask, effektiv og medikament fri smertelindring

Norsk Luftambulanse har «SOS» som huskeregel for pårørende som mistenker at en person er i ferd med å få et hjerneslag. De aller fleste hjerneslag vil nemlig kunne fanges opp ved å sjekke disse tre punktene:

S – Smile. Få personen til å smile. Klarer ikke vedkommende å trekke opp begge munnvikene kan det være et faresignal.

O – Over hodet. Få personen til å løfte begge armene over hodet. Har personen trøbbel med dette kan det være et tegn på nedsatt førlighet i en av kroppshalvdelene.

S – Snakke. Merker du at personen ikke snakker forståelig eller ikke finner riktige ord kan det være fare på ferde. Vedkommende kan også ha problemer med å forstå hva andre sier når man rammes av slag.

Klarer ikke personen disse tingene – ring 113 umiddelbart.