spot_img

Knusende dom over «mirakelkuren» – lege nekter å slutte med den

I en studie med 216 pasienter, der deltakerene fikk kuren først etter ca 30 timer slår australsk-newzealandske forskere fast at en omdiskutert «c-vitaminkur» mot dødelig blodforgiftning ikke virker. Kanskje ikke så rart at norsk overlege kaller studien for en «ren skandale». og sammenligner det med at en venter et døgn med å starte gjenopplivning etter en hjertestans

– Min første respons er at de ikke har undersøkt det de skal, sier den norske overlegen Eivind Vinjevoll opprørt.

Han har reist til Belfast for å følge fremleggelsen av den første store studien som undersøker en behandling han, og etter hvert flere i Norge og verden sverger til.

I programmet «Vårt lille land» på TV fortalte Vinjevoll om hvordan han opplevde at en enkel, men omdiskutert blanding av C-vitamin, kortison og tiamin reddet livet til pasienter med septisk sjokk – det mange kjenner som kritisk blodforgiftning.

Behandlingen har fått navnet «Dr. Mariks protokoll» etter opphavsmannen.

– Hvis de skal undersøke Dr. Mariks protokoll, må de gi behandlingen slik vi gir den – med en gang. Ikke når det er for sent, slik det ser ut til at de har gjort i denne studien. Det er en skandale at en så dårlig studie har fått passere, mener han.

Kurs hefter og fagbøker

Før studien ble fremlagt på konferansen ble det av arrangøren, interessant nok, manet til folkeskikk og passende oppførsel «selv om dette handler om vitamin C».

I salen var det tydelige reaksjoner, både positive og negative, da legen Dr. Tomoko Fujii la frem dommen fra det australsk-newzealandske researchsenteret ANZIC-RC. Og konklusjonen var klar:

Pasienter med septisk sjokk har ikke mer nytte av denne blandingen av vitaminer og kortison, enn de har av kortison alene.

Studien og redaktørens kommentar er akkurat gjort tilgjengelig for publikum i tidsskriftet JAMA: The Journal of the American Medical Association.

– Nå er jeg forbanna

Mannen bak behandlingen tok denne nyheten svært tungt. Dr. Paul Marik fikk tilgang til studien for to dager siden, like før avgang til Belfast. De to siste dagene har han brukt tiden i den nord-irske hovedstaden til å forberede sitt forsvar.

– Først fikk jeg helt sjokk, så ble jeg dypt lei meg, men nå er jeg skikkelig forbanna, sa den amerikanske legen før han gikk opp på talerstolen for å svare på studien.

– Jeg fikk ingen tid til å forberede meg, og det hadde jeg trengt for denne studien har åpenbare mangler, sa han oppgitt.

– Det er rett og slett uproft av arrangørene, smeller det fra ham.

Resursci Anne

Sepsiskrisen dobbelt så stor

Fra talerstolen gikk den amerikanske overlegen og professoren løs på studien og kalte den for en «bogus study» – en falsk studie. Han mener at det gikk uakseptabel lang tid – i snitt 14,9 timer – fra pasientene i undersøkelsen ble godkjent for studien til de fikk behandling med C-vitaminblandingen. Og tiden det tok fra de kom til sykehuset til det ble godkjent for studien er uklar, men han anslår at tiden fra pasientene fikk behandlingen rundt 32 timer etter at de kom til sykehuset.

– Vi behandler våre pasienter med en gang, sa han.

Han henvendte seg til publikum for å be de som mente at dette var god tid til håndtering av septisk sjokk om å reise seg. Ingen reiste seg.

– Dette er en studie som er skapt for å feile, tordnet Marik fra scenen.

Han trakk frem en stor studie som ble lagt frem på samme konferanse i går som sier at sepsis er et dobbelt så stort helseproblem i verden enn tallene Verdens helseorganisasjon hittil har lagt til grunn. 11 millioner mennesker dør på verdenbasis av sepsis.

– Vi kunne reddet millioner av liv med denne behandlingen. Den er billig, tilgjengelig og ingen tjener seg rik på den, sier han.

De nye, oppsiktvekkende tallene på sepsis ble torsdag publisert i tiddskriftet The Lancet.

Avslutningsvis ba han to leger – en av dem Eivind Vinjevoll fra Volda – om å reise seg som en bekreftelse på at leger andre steder opplevde det samme som ham.

Utløste munnhuggeri

I munnhuggeriet som fulgte på scenen etter presentasjonen trakk Dr. Tomoko Fujii frem at behandlingen startet før Marik påstod, rundt tolv timer.

Dr. Marik tordnet mot henne:

– Hvis det var din datter som lå på intensiven med sepsis, ville du unnlatt å behandle med noe andre leger sier kan virke?

En annen amerikansk lege fra Wisconsin, Dr. Pierre Kory, reiste seg fra salen for å støtte Marik.

– Etter vår erfaring ville ikke en pasient som fikk behandling så sent i et forløp blitt ansett som gyldig for en slik studie.

Lederen for studien, Tomoko Fujii, sier til TV 2 at dette er en studie som er utført av høyt kompetente forskere og at grunnlaget er solid.

– Dr. Marik må gjerne kalle dette en «falsk studie». Vi har ytringsfrihet, så han kan mene hva han vil, sier Fuji.

– Men er du enig med ham i at studien egentlig ikke tester ut hans behandling, hvor tiden er en viktig faktor?

– Jeg er uenig i at det gikk så mye som 32 timer før pasientene fikk vitamin C. Fra pasientene ble godkjent for studien etter kriteriene og tillatelse innhentet gikk det ikke mer enn tolv timer til de fikk vitamin C. Tid var ikke en faktor i denne studien. Det er mange studier som pågår som er større og hvor det kan være interessant å se på tiden, sier Fujii.

Verdens mest solgte hjertestarter

Stor snakkis i tre år

Det var på akkurat denne konferansen for intensivmedisinere – Critical Care Reviews – i Belfast at Dr. Paul Marik kastet ut den første brannfakkelen for tre år siden. Han slo fast at en enkel og billig blanding av C-vitamin og kortison reddet nær alle pasienter som ble innlagt med septisk sjokk på intensivavdelingen hans på Sentara sykehus i Virginia.

Denne påstanden ble møtt med blandede reaksjoner. Noen latterliggjorde den amerikanske legen, andre ble provoserte, mens andre igjen tok kontakt for å lære mer om metoden.

Dette var fortsatt den store snakkisen i miljøet da konferansen åpnet torsdag morgen. Over 450 leger og sykepleiere fra intensivavdelinger over hele verden er tilstede på konferansen som finner sted på «The Titanic» i Belfast. Mange har vært spesielt interessert i å finne ut om Dr. Mariks teori holder vann.

I «Vårt lille land» fortalte overlege Eivind Hustad Vinjevoll (38) hvordan han hørte innlegget fra konferansen i 2017 på et videoklipp som gikk viralt. Han følte det var umulig å la være å prøve, all den tid avsenderen var Dr. Paul Marik, en høyt ansett intensivlege fra Norfolk i staten Virginia.

– Jeg var først skeptisk, men da jeg gikk inn i vitenskapen var det rett og slett genialt. Hvorfor har ingen tenkt på dette før?

Han forteller at de fra første pasient opplevde en «wow-effekt». Frem til nå har de behandlet rundt seksti septisk sjokk-pasienter i Volda, og kun fire har dødd. Det er et overraskende resultat for en tilstand som har opp mot 40 prosent dødelighet i vestlige land.

– Jeg hadde ikke hatt det godt med meg selv om jeg ikke hadde gitt denne behandlingen til pasienter nå som jeg har sett effekten, sier Vinjevoll.

» Som å vente ett døgn med hjerte-lungeredning»

I Volda fortsetter vi som før sier Vinjevoll. Denne studien har behandlet pasientene på en dårlig måte. Det er som om man skulle gitt pasienter med hjertestans hjerte-lungeredning etter over et døgn. Det sier seg selv at det ikke virker. Sånn sett er denne studien helt ubrukelig til å si noe om vitamin C-kuren har noe for seg, slår Vinjevoll fast.

Tvilende

– Mariks studie viser en astronomisk effekt av vitamin-c med en redusert dødeligheten fra 40 til åtte prosent. Gitt at dette er sant ville man forventet noen effekter av vitamin-c i denne studien, noe man altså ikke så, sier overlege Andreas Barrat-Due til TV 2.

Barratt-Due er overlege ved Akuttklinikken på Rikshospitalet og har tatt doktorgrad på sepsis. Hver uke behandler Barratt-Due pasienter med den potensielt dødelige tilstanden. Overlegen utelukker ikke at vitamin-c og hydrokortison kan få en plass innen den medisinske behandlingen av sepsispasientene, men er tvilende til at den er vidunderkuren dr. Marik hevder.

– Studien viser ingen effekt av vitamin-c, verken på redusert overlevelse eller på å få pasientene ut av sjokket. Men studien blir også kraftig kritisert av Dr. Marik fordi han mener man ikke har gitt vitamin-c tidlig nok, og det kommer til å bli stående som den store kritikken av denne studien.

Related articles

spot_img

Share article

spot_img

Siste nytt

spot_img
spot_img