5.8 C
Rosendal
fredag, april 19, 2024

Buy now

spot_img
spot_img

Mystisk barnesykdom, sprer seg

Ny forskning konkluderer med at coronaviruset trolig er årsak til et utbrudd av den sjeldne barnesykdommen Kawasaki i Frankrike.

Franske forskere har studert 21 barn og unge innlagt på en barneavdeling ved et universitetssykehus i Paris mellom 27. april og 11. mai i år.

Barna hadde symptomer som er forenelige med den sjeldne barnesykdommen Kawasaki, ifølge studien som er publisert i det anerkjente medisinske tidsskriftet British Medical Journal (BMJ).

Forskerne konkluderer med at utbruddet av kawasakiliknende sykdom i Paris-området kan ha sammenheng med det nye coronaviruset SARS-CoV-2.

Dette føyer seg til en rekke liknende funn i Europa og Nord-Amerika.

På tide å starte opp igjen kursvirksomhetenhttps://hjertevakten.com/butikk/boker?

Alarm

I flere land har leger slått alarm om en mulig sammenheng mellom den sjeldne barnesykdommen Kawasaki og det pågående coronavirusutbruddet.

I Italia, Frankrike, Storbritannia og USA har det vært en økning i antall barn med betennelsessymptomer som likner på dem man kan få ved Kawasaki-sykdom:

Utslett, øyekatarr, slimhinneforandringer, hovne lymfeknuter, og hudforandringer i håndflater og fotsåler.Mystisk barnesykdom øker kraftig

Sjokksyndrom

I den ferske BMJ-studien ble antistoffer for coronaviruset påvist hos 19 av de 21 barna.

Barna var i alderen 3 til 16 år, med en gjennomsnittsalder på 7,9 år.

Forskerne påpeker at det bare var én pasient som hadde symptomer på akutt covid-19, noe som tyder på at utviklingen av Kawasaki-sykdom kan skyldes en immunologisk reaksjon på tidligere coronavirusinfeksjon.

Videre fant forskerne at 12 av de 21 barna med kawasakisykdom, 57 prosent, hadde afrikanske aner, altså en overrepresentasjon.

Heartstart FRx

De to barna med kawasakiliknende sykdom som ikke fikk påvist covid-19 hadde ikke behov for intensivbehandling.

For de 19 barna med påvist coronavirussykdom, hadde hele 17 av dem behov for intensivbehandling.

12 av dem, 57 prosent, utviklet det som kalles Kawasaki sjokksyndrom.

16 av barna, 76 prosent, måtte behandles for hjertemuskelbetennelse.

Alle de 21 barna hadde såkalte gastrointestinale symptomer som magesmerter, kvalme og oppkast i det tidlige sykdomsforløpet.

Samtlige barn responderte på behandling og kunne skrives ut etter mellom fem og 17 dager på sykehus.

Akuttsekker av god kvalitet til en fornuftig pris

– Svært sjelden

Claus Klingenberg er ekspert på barnesykdommer og professor ved UiT Norges arktiske universitet.

Han uttalte følgende om Lancet-studien som viser 30 ganger økt forekomst av kawasakiliknende sykdom i Bergamo i kjølvannet at coronapandemien.

– Dette er noe vi må følge med på. Vi er klar over at det rapporteres om dette i økende grad fra stadig flere land som har mye coronasmitte, sier Klingenberg.

Professoren mener likevel at norske foreldre ikke skal frykte for sine barn.

– Vi snakker om en økning i tilfeller av en sykdom som i utgangspunktet er svært sjelden. De landene som rapporterer om tilfeller har dessuten vesentlig mer smitte i samfunnet enn det vi har i Norge i dag, sier Klingenberg og understreker:

– Hovedbudskapet er fortsatt at covid-19 i all hovedsak rammer barn mildt, og dette framkommer i studier fra alle land i verden som rapporterer om covid-19 hos barn.

Se vårt utvalg

– Viktig og grundig

Professor i smittevern og hygiene, Bjørg Marit Andersen, beskriver den ferske observasjonsstudien i BMJ som viktig og grundig.

Professoren påpeker at Kawasaki sykdom synes å ha mer alvorlig forløp knyttet til covid-19 enn ved andre typer infeksjoner.

– Utbrudd av Kawasaki sykdom hos barn, ungdom og unge voksne under covid-19-pandemien er rapportert siden midten av april 2020, sier hun.

Andersen sier sykdommen er en akutt og forbigående betennelse i små og middels store blodkar – ofte med affeksjon av hjertet og med varierende blodtrykk.

– Kawasaki-liknende syndrom opptrer vanligvis hos barn og unge voksne som en rask innsykning dager eller flere uker etter gjennomgått infeksjon eller symptomløs smitte.

Symptomer:

  • Feber, tre dager eller mer
  • Vanskelig å mate spedbarn
  • Magesmerter, diare eller oppkast
  • Rask pust eller problemer med å puste
  • Rask puls eller brystsmerter n
  • Nedsatt urinproduksjon
  • Utslett, øyebetennelse, hoste, hodepine, halsvondt, hevelse i hender og føtter, døsighet, irritabilitet, forvirrethet, besvimelse.

– Tidlig diagnose og tidlig behandling gjør at de aller fleste blir friske igjen, sier smitteverneksperten.

spot_img

Related Articles

annonsespot_img

Latest Articles

spot_img