spot_img

Ga antistoffer til svært syk koronapasient

En svært syk koronapasient på skal ha vist betraktelig bedring etter å ha fått blodplasma med antistoffer.

Pasienten skal ha fått intensivbehandling på et sykehusi lang tid da den eksperimentelle overføringen av blodplasma ble gjort. 

Kort tid etterpå, skal pasienten ha vist bedring. 

Såkalt rekonvalesensplasma har fått mye oppmerksomhet i fagmiljøer den siste tiden, og flere mener at dette er en av de mest lovende eksperimentelle behandlingsformene for koronasyke. 

Verdens mest solgte hjertestarter

Lovende

Den ansvarlige legen er fra Bergen, men overføringen av blodplasma med antistoffer har fått stor oppmerksomhet i fagmiljøet over hele landet.

– Vi kjenner til en pasient på Vestlandet som allerede har mottatt et slikt plasmaprodukt, og han har vært veldig dårlig. Han hadde ligget over 30 dager i respirator, før han fikk plasma – og kviknet betraktelig til. Han ble veldig mye bedre, men det er for tidlig å konkludere. Men det er lovende, sa overlege ved blodbanken, Ingvild Sørvoll

Virus og antistoffer

Det finnes ingen spesifikk behandling eller vaksine mot covid-19, men det pågår en rekke forskningsprosjekter som tester ulike medisiner og behandlingsformer. Det jobbes også med å lage vaksine mot covid-19. 

Antistoffer er proteiner som dannes i kroppen, og som fortrinnsvis reagerer med fremmede stoffer (antigener) som har kommet seg inn i kroppen. Antistoff er derfor et tegn på gjennomgått infeksjon. 

Hygiene

Antistoffdannelse kan utnyttes for å forebygge og behandle bestemte infeksjoner. Dette kan skje i form av vaksinasjon eller ved at pasienten får tilført immunserum. 

Vaksinasjon stimulerer pasientens eget immunforsvar til å danne antistoffer, mens immunserum inneholder antistoffer som allerede er dannet i et annet menneske eller dyr.

Blodprøver fra en ny gruppe med 480 personer bekrefter at det er under to prosent som har antistoff mot koronavirus i blodet. 

se vårt utvalg

Historisk metode

Leger og forskere over hele verden prøver nå ulike behandlinger for å bekjempe covid-19. Donasjon av blodplasma er desidert den eldste behandlingsmetoden om nå testes ut.

Metoden ble brukt under Spanskesyken i 1918, og i nyere tid som for eksempel under Sars-epidemien i 2003 og Ebola-utbruddet i 2013-2016.

Blodplasma er det som er igjen når man har fjernet blodplater og røde og hvite blodceller fra blodet. Blodplasma med antistoffer fra covid-19 kan i teorien gi den sykes blod «superkrefter» slik at viruset bekjempes lettere.

Blodbanken i Bergen har blant annet samlet inn blodplasma med antistoffer fra personer som har hatt koronavirus.

Related articles

spot_img

Share article

spot_img

Siste nytt

spot_img
spot_img