Hpv-vaksinen beskytter mot livmorhalskreft

Det er noe vi har antatt, og som vi nå kan vise i en stor, individbasert studie, sier forsker

0
1172

Målet med å vaksinere mot humant papillomavirus (hpv) er å redusere risikoen for livmorhalskreft.

Men siden denne typen kreft utvikles over år, eller årtier, og vaksinen er relativt ny, har det ikke vært mulig å påvise en sammenheng på befolkningsnivå mellom vaksine og kreft.

Det er tidligere vist at vaksinen beskytter mot utvikling av celleforandringer, som kan føre til livmorhalskreft.

InnoSpire Go

Stor studie

Nå viser en stor studie at hpv-vaksinen reduserer forekomsten av livmorhalskreft på befolkningsnivå.

– Det er noe vi har antatt, og som vi nå kan vise i en stor, individbasert studie, sier Jiayao Lei i en pressemelding fra Karolinska institutet.

Best effekt med vaksine tidlig

Livmorhalskreft står i en særstilling, fordi det er en type kreft som kan forebygges. Både ved å screene for celleforandringer, og ved å vaksinere.

De første hpv-vaksinene ble godkjent i USA i 2006 og tatt inn i det norske barnevaksinasjonsprogrammet fra 2009. Vaksinen tilbys i sjuende klasse, og tanken er at den gir best beskyttelse dersom den gis før seksuell debut.

Hpv smitter gjennom seksuell kontakt.

Den nye studien viser at vaksinen hadde størst effekt blant dem som var vaksinert før de fylte 17. 

De hadde 88 prosent lavere risiko for å utvikle denne kreftformen, mens kvinner som ble vaksinert da de var mellom 17 og 30, hadde 50 prosent lavere risiko.

verdens mest solgte Hjertestarter

Fulgte 1,7 millioner kvinner

Studien fulgte nesten 1,7 millioner kvinner i alderen 10 til 30 år, over en periode på elleve år. Drøyt 500 000 av disse kvinnene fikk hpv-vaksine, de fleste av dem før de ble 17.

19 av de vaksinere utviklet livmorhalskreft, mot 538 av de uvaksinerte. Det tilsvarer 47 versus 94 per 100 000 kvinner, ifølge pressemeldingen fra Karolinska institutet.

Per Spären, en av medforfatterne på studien, sier i samme pressemelding at studien viser at vaksine kan redusere risikoen for livmorhalskreft betraktelig, særlig om den tas i ung alder. 

– Dette gir sterk støtte til fortsatt å tilby hpv-vaksine til barn og ungdom gjennom allmenne vaksinasjonsprogrammer, mener han.

Sverige: Vil tilby vaksine ved celleprøve 

I Norge har det også vært gitt et tilbud om gratis opphentingsvaksine. Det vil si at de kvinnene som var akkurat for gamle til å få vaksinen da den ble innført i 2009, fikk muligheten til å ta den i et begrenset tidsrom på to år. Nesten 140 000 kvinner benyttet seg av dette tilbudet, ifølge tall fra Folkehelseinstituttet.

Se vårt utvalg

I Sverige planlegger man også grep for å tilby vaksinen til de som var for gamle da den ble innført. Her er planen å tilby vaksine når kvinnene kommer for å ta sin første celleprøve.

Ifølge lege og hpv-ekspert Joakim Dillner er målet at så mange unge som mulig skal bli immune, siden det i prinsippet er unge voksne som i størst grad sprer viruset.

  • Står for humant papillomavirus
  • Smitter seksuelt
  • Infiserer slimhinner i blant annet livmorhals
  • De fleste blir kvitt viruset, men noen får en vedvarende infeksjon som kan gi celleforandringer og kreft
  • To typer hpv, 16 og 18, er oftest årsak til kreft i livmorhalsen