7.5 C
Rosendal
fredag, mars 29, 2024

Buy now

spot_img
spot_img

Hva er effektivt mot rosacea

Rosacea er en kronisk betennelse som gir rødhet i huden i ansiktet. Symptomer starter med anfallsvis rødming (flushing) med varighet ca. fem minutter. Kviser og hevelser kan etter hvert tilkomme.

Hva er rosacea?

Rosacea er en kronisk betennelse som gir rødhet i ansiktshuden, særlig sentralt i ansiktet. Tilstanden debuterer ofte med anfallsvis rødming(flushing), episoder som kan vare cirka fem minutter. Etterhvert kan huden i pannen og over nese og kinn bli mer vedvarende rød og eventuelt noe hoven. Det er ikke uvanlig å se utvidede eller sprengte blodkar i huden. En del av pasientene får også små kviser i det røde området, men man får ikke hudormer (komedoner) slik som ved akne. Huden på øyelokkene er ofte rød og irritert, mens området rundt øyne og munn sjelden er angrepet.

Hudforandringene kommer ofte i utbrudd som kan utløses av kraftig sollys og enkelte ganger av varm mat og drikke, sterkt krydder og alkohol. Mange er bare lett angrepet og trenger ikke behandling, mens andre med mild til moderat alvorlighetsgrad holder sykdommen i sjakk med medisiner.

Rosacea oppstår typisk i 30-50 års alderen. Kvinner rammes noe oftere enn menn. To til fem prosent av befolkningen utvikler rosacea.

Les mer/kjøp Mini Anne

Undertyper

Rosacea kan forløpe på forskjellige måter. Hos noen forblir tilstanden mild, mens hos andre kan rosacea bli en meget sjenerende hudsykdom med store hudforandringer. Tilstanden inndeles i fire forskjellige subtyper, avhengig av hvordan den arter seg:

Ved subtype 1, har man en tendens til å rødme lett. Deretter kan man få vedvarende rødhet i de sentrale delene av ansiktet, det vil si kinn, nese og panne. Denne rødmen skyldes betennelse og utvidelse av blodårer nær hudoverflaten. Deretter kan små blodårer på nesen og i kinnene utvides og blir synlige (såkalte telangiektasier). Huden kan bli overfølsom.

Ved subtype 2 kan man i tillegg til rødme og små blodkar få små kuler eller pussholdige «kviser» i det røde utslettet. Noen har få «kviser», mens andre kan ha svært mange og i tillegg oppleve hevelser i samme område.

Subtype 3 ses oftest hos eldre menn. Det skjer en fortykkelse av talgkjertler og hud på nesen, slik at nesen blir forstørret og ruglet i overflaten. Dette kalles rhinophyma. Rhinophyma kan også ses uten at det foreligger rosacea på andre hudpartier i ansiktet. 

Subtype 4 kalles «okulær rosacea», og betyr at øynene er angrepet. Mer enn halvparten av dem med rosacea opplever irritasjon i og rundt øynene. Innsiden av øyelokkene kan bli betent (konjunktivitt) eller man kan få betennelse på øyelokksranden (blefaritt.).

Les mer/kjøp:ECG247 Hjerteovervåker

Årsaker

Årsaken til rosacea er ukjent, men forskerne tror at sykdommen skyldes en kombinasjon av arvelig disposisjon og miljøfaktorer. En teori er at sykdom i blodårene får blodårene i ansiktet til å hovne opp. En annen teori er at kroppen reagerer og danner antistoffer mot harmløse og normalt forekommende hudbakterier. Mange mennesker med rosacea har solskadet hud, og en antar at dette kan bidra til tilstanden. Men ingen av teoriene er bevist. Alkoholinntak kan forverre plagene hos noen, men alkohol er ikke årsak til sykdommen.

Nordeuropeere med sin lyse hud ser ut til å være mer disponert for rosacea enn folk fra andre områder av kloden.

Selv om den nøyaktige årsaken til rosacea er et mysterium, så finnes det en rekke faktorer som kan utløse tilstanden eller forverre den ved å øke blodstrømmen til hudoverflaten i ansiktet. Noen av disse faktorene er:

  • Varm mat eller drikke, eller sterkt krydret mat
  • Alkohol
  • Ekstreme temperaturer, sollys
  • Stress
  • Medisiner
Les mer/kjøp Førstehjelpsskrin tilrettelagt for barnefamilien

Diagnosen

Forandringene i huden er typiske ved denne sykdommen. Man behøver ikke blodprøver eller andre tester for å stille diagnosen.

Behandling

Selv om det ikke finnes noen måte å fjerne rosacea helt på, så kan effektiv behandling lindre plagene. Oftest kreves en kombinasjon av reseptbelagte medisiner og visse tiltak som du selv styrer. Det er viktig at du er forsiktig med eller unngår situasjonene som du tidligere har erfart medfører utbrudd.

Egenbehandling

Du bør unngå faktorer som du opplever forverrer plagene, dette kan være: varm drikke, sterkt krydret mat, alkohol, stress, soleksponering –  bruk solbeskyttelse med høy solfaktor, store temperatursvingninger, lokalt irriterende produkter (kosmetikk, våtservietter).

Dersom lokale kortikosteroider har vært brukt (salver/kremer), bør disse trappes ned gradvis.

Les mer/kjøp: Hjertestarter

Medikamenter

Ved mild eller middels uttalt rosacea hvor det også finnes kviselignende elementer, anbefales lokal behandling med ivermektin krem eller azelain krem eller gel. Krem er oftest mest skånsomt for huden ved denne tilstanden.

Dersom lokalbehandlingen ikke fører til målet, er det aktuelt med antibiotika i tablettform. Forskjellige former for tetracyklinpreparater er førstevalg. Til gravide i 2. eller 3. trimester, og til ammende, foretrekkes lokalbehandling. Ved behov for tablettbehandling til gravide bør det konfereres med spesialist.

Ved behov for stadige kurer eller kontinuerlig behandling, kan det være aktuelt med tretinoin-behandling. Dette krever henvisning til hudlege. 

Dersom utslettet bare består av rødhet og utvidede blodårer, og det ikke finnes noen kviselignende elementer, frarådes behandling med lokale midler. Plager i eller rundt øynene kan behandles med øyesalve som inneholder tetracyklin.

Kortvarig avbleking av den røde huden kan oppnås med å smøre på brimonidin (Mirvaso). Effekten er forbigående, og helbreder ikke tilstanden. 

Ved alvorlig rosacea og ved rhinophyma anbefales henvisning til hudlege eller plastikkirurg. Dersom øyeplager vedvarer, eller dersom synet svekkes, anbefales henvisning til øyelege. Varige blodåreforandringer kan behandles med laser eller elektrokirurgi. Forstørrede talgkjertler på nesen kan fjernes ved hjelp av kosmetisk kirurgi.

Kortisonkrem skal ikke brukes – det vil forverre tilstanden!

Prognose

Sykdommen påvirker ikke leveutsiktene, men siden hudforandringene er lett synlige, er det mange som føler at sykdommen går utover livskvaliteten. Forløpet svinger med gjentatte forverringer. Med behandling er langtidsutsiktene bedre. Plagene dempes og de mest ubehagelige periodene forebygges eller forkortes.

spot_img

Related Articles

annonsespot_img

Latest Articles

spot_img