7.5 C
Rosendal
tirsdag, april 16, 2024

Buy now

spot_img
spot_img

Hjertesensor mot hjerneslag

Med en sjelden utviklet evne og vilje til å kombinere medisinsk innsikt med stor teknisk kompetanse, har Rune Fensli gått i bresjen for å få realisert en hjertesensor som kan redde liv.

Og kanskje har den allerede reddet hans eget. 

I forbindelse med uttesting av den nye oppfinnelsen, fikk han nemlig helt uventet tilbakemeldinger om at hjertet hans ikke var helt som det burde være.

Blokket ut tett arterie

– Jeg fikk ikke utslag på atrieflimmer, men i stedet noe som på fagspråket heter ventrikkeltakykardi. Jeg vet at jeg av og til får noen «ekstra» hjerteslag. Det er ganske så vanlig, og for de aller, aller fleste helt ufarlig. Men dette var noe helt annet, og jeg ble omgående henvist til Sørlandet sykehus for utredning og behandling. 

– Det viste seg at det var en kransarterie som var tett, og jeg endte raskt opp på PCI-senteret. Der ble arterien blokket ut og jeg fikk lagt inn en stent. Det reddet meg nokså sikkert fra et alvorleg hjerteinfarkt, forklarer Fensli, snart to år senere. 

Les mer kjøp:MiniAnne

Som et stort plaster

Siden den gang har sensoren som lyder navnet ECG 247 fått nødvendige godkjennelser, og har allerede godt fotfeste i det norske markedet. 

Det vi snakker om er en liten datamaskin som man fester til brystet som om det var et plaster. Instrumentet er trådløst koblet opp mot en app på telefonen din, og hjerterytmen blir kontinuerlig sendt til appen. Om uregelmessigheter oppstår vil brukeren omgående få beskjed.

Hovedtanken bak utviklinga av ECG247 er at den skal påvise hjerteflimmer på et tidlig stadium, slik at hjerneslag kan unngås. 

Les mer kjøp: Threshold IMT

«Leser» hjerteflimmer

– Når det gjelder hjerteflimmer er det en god del personer som er «plaget» av det uten at de vet om det. Da er det selvsagt ekstra viktig å kunne diagnostisere dette, og få behandling før det kan utvikle seg til et hjerneslag. Med vårt enkle og rimelige utstyr kan man få gjort en screening-undersøkelse, forklarer professor emeritus, Rune Fensli. Pensjonert, men i fremdeles i full vigør.

Han har sin faglige bakgrunn innenfor medisinsk teknologi. Etter mange år på sykehus, startet han rundt tusenårsskiftet på Universitetet i Agder. For å forske på trådløs EKG. Det hører med til historien at han alt mot slutten av 70-tallet bygde sin første EKG-forsterker. Men da selvsagt helt fritt for trådløse muligheter.

Indikator på hjerneslag

– EKG har alltid interessert meg. I 2008 tok jeg en doktorgrad på trådløs EKG, og i den sammenhengen gjorde vi en del utprøving på Sørlandet sykehus. Blant annet en klinisk studie der vi sammenlignet med håndholdt teknologi. Foranledningen til det vi driver med nå, er at doktor Jarle Jortveit hadde fokus på atrieflimmer som mulig årsak til hjerneslag hos pasienter. Han lurte rett og slett på om det var mulig å finne nye måter å diagnostisere flimmeret. Det har i sin tur ført til utviklingen av produktet ECG247, forklarer Fensli. 

Med Jortveits medisinske kompetanse og ønsker om hvordan et slikt utstyr skulle fungere, har Fensli på sin side prøvd å få til en løsning på et klart definert medisinsk problem. Og svaret var altså ECG247.

les mer kjøp: Ressui Anne QCPR AED AW

På vei ut i verden

Selskapet Appsens ble etablert, og der er Tord Ytterdahl daglig leder. Han forteller at foruten stadig oppgradering og utvikling av softwaren, handler veldig mye om å ta produktet ut i verden.

– Vi har levert rundt 7.500 tester i det norske markedet. Mange har havnet på sykehus, hos private og offentlige hjertespesialister og hos fastleger. Med en pris på knappe to tusen kroner, er dette også et apparat som mange private har gått til innkjøp av, forteller han. På nettet.

– Nå venter en internasjonalisering. Store markeder i Europa, USA og Asia står for tur. Det er selvsagt en krevende prosess, der vi er avhengig av å finne de gode samarbeidspartnerne. Men når det er på plass, er vi temmelig sikre på at dette er et svært konkurransedyktig og globalt produkt. Rimelig og effektivt på samme tid.

tekst: Vidar Alfarnes

spot_img

Related Articles

annonsespot_img

Latest Articles

spot_img