7.6 C
Rosendal
torsdag, april 25, 2024

Buy now

spot_img
spot_img

Dette kan senke blodtrykket ditt

Høyt blodtrykk øker risikoen for flere sykdommer. Her er tips til hva du selv kan gjøre for å senke eller forebygge høyt blodtrykk.

1. Gå tur og tren regelmessig.

Trening er noe av det mest effektive du kan gjøre for å senke høyt blodtrykk.

Regelmessig trening gjør hjertet ditt sterkere og mer effektivt til å pumpe blod, noe som senker trykket i arteriene.

2. Spis mindre salt mat

Mange studier viser en sammenheng mellom høyt saltinntak med høyt blodtrykk og hjerte- og karsykdom, inkludert hjerneslag.

Selv om nyere forskning viser at forholdet mellom salt og høyt blodtrykk er noe uklart, anbefaler de fleste retningslinjene å redusere natriuminntaket for å senke blodtrykket.Bytt salt ved å bruke mindre bearbeidet mat gå heller over til fersk mat og prøv å krydre med urter og krydder i stedet for salt.

For mer info/kjøp av Blodtrykksmåler

3. Reduser alkoholinntaket

Å drikke alkohol kan øke blodtrykket. 

Mens noen undersøkelser har antydet at lave til moderate mengder alkohol kan beskytte hjertet, vil likevel fordelene bli oppveid av uønskede effekter.

Å drikke alkohol i en hvilken som helst mengde kan øke blodtrykket, rådet er derfor å begrense alkholinntaket i tråd med anbefalingene.

4. Kutt ned på koffeininntaket

Koffein kan forårsake en kortsiktig økning i blodtrykket, selv om det for mange ikke gir en varig økning.

5. Finn en måte å takle stress på

Kronisk stress kan bidra til høyt blodtrykk.

Å finne måter å håndtere stress på kan hjelpe. Når du opplever stress, kan det også være større sannsynlighet for at du gjør andre ting som påvirker blodtrykket negativt – som å drikke alkohol eller spise usunn mat.

6. Spis mørk sjokolade eller kakao

Store mengder er selvsagt ikke så lurt, men studier viser at mørk sjokolade og kakaopulver inneholder planteforbindelser som kan bidra til å senke blodtrykket.

For mer info/kjøp av Thresholdd IMT

7. Gå ned i vekt. 

Et viktig tiltak. Studier viser at selv en liten vektnedgang kan være positivt for blodtrykket. Sammen med trening, vil effekten være enda større. 

8. Slutt å røyke

Et viktig tiltak. En av grunnene til å slutte å røyke er at det øker risikoen for hjertesykdom. 

9. Kutt ned på sukker og raffinerte karbohydrater. 

Stadig mer forskning viser at det er en sammenheng mellom å spise mat tilsatt sukker og høyt blodtrykk. Dette gjelder også raske karbohydrater – som raffinert mel. 

10. Spis bær

Bær er rike på polyfenoler, noe som kan bidra til å senke blodtrykket og den generelle risikoen for hjertesykdom.

11. Prøv meditasjon eller pusteteknikker

Både meditasjon og dyp pusting kan aktivere det parasympatiske nervesystemet. Dette systemet er aktivert når kroppen slapper av, reduserer hjertefrekvensen og senker blodtrykket.

For mer informasjon/kjøp av Heartstart FRx

12. Spis mat rik på magnesium og kalsium

Magnesium er et mineral som er viktig for kroppen og hjelper til med å regulere blodtrykket. Magnesium finnes i mange matvarer, blant annet belgfrukter og fullkorn.

Et kosthold rikt på kalsium skal ha god effekt på blodtrykknivåene. Du kan få kalsium gjennom å spise mørke bladgrønnsaker og tofu, samt meieriprodukter.

Artikkelen bygger på en artikkel i Medical News Today her kan finne hvilke forsknings kilde som er bakgrunnen for rådene.

spot_img

Related Articles

annonsespot_img

Latest Articles

-annonse-spot_img