En liten håndfull valnøtter hver dag

0
1243

Å innta en håndfull valnøtter kobles opp mot bedre diett og bedre kolesterolnivå i ny BMJ-studie.

En studie publisert i BMJ Open Diabetes Research & Care viser at de som deltok i studien og spiste en håndfull valnøtter, hadde overordnet bedre diett og en forbedring i kolesterolnivå.

– Valnøtt-dietten var assosiert med forbedret funksjon i blodårens cellevegg og forbedring i kolesterolnivå etter seks måneder. Det påvirket imidlertid ikke blodtrykk eller glukose-nivåer, melder British Medical Journal (BMJ) i en pressemelding. Tidsskriftet skriver at totalt- og LDL-kolesterolnivå falt signifikant, blant dem som spiste valnøtter hver dag.
Tilfeldig nøtteinntak
Forskerne ba 112 tilfeldige personer om å følge en diett som begrenset eller ikke begrenset  kaloriinntak. Internt i disse gruppene fikk noen valnøtter, og noen fikk ikke valnøtter over en seksmåneders periode.

– Etter å ha kontrollert for påvirkende faktorer, som alder, kalorier, høyt fettinntak og hvor mye hver enkelt mosjonerte, indikerte analysene at å tillegge valnøtter i den daglige dietten kunne assosieres med forbedret diettkvalitet, melder tidsskriftet.

miniAnne-bedrifter
– Endotelceller beskytter
Diettkvaliteten ble målt etter Healthy Eating Index 2010 (HEI-2010). Studien viste også at en valnøtt-rik diett ble assosiert med forbedret funksjon for endotelcellene i blodårene. Kardiolog og medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket (SLV), Steinar Madsen, forklarer at endotelceller, som kler innsiden av blodårene, har en beskyttende funksjon.

– Endotelceller er med på å beskytte mot høyt blodtrykk, åreforkalkning og andre komplikasjoner, forklarer han.
– Nyttig kostholdstilskudd
– Det er en interessant studie, som understreker at valnøtter kan være et nyttig tilskudd i kostholdet. Valnøtter ser ut til å bidra til lavere kolesterolverdier og at endotelcellenes funksjon blir bedre. Noe som på sikt blant annet kan redusere risikoen for åreforkalkning, sier Madsen.
sunn mat
Kardiologien påpeker at mange har trodd at valnøtter kan ha en positiv virkning på diabetes, men det fant ikke forskerne noe tegn til.

Madsen legger til at valnøtter sammen med mandler er en del av Middelhavsdietten, som trolig er den best dokumenterte dietten for å redusere hjerte-karsykdom. – Så ikke bare spis valnøtter til jul –  ta gjerne en liten håndfull hver dag!
Placebo?
Ifølge studiens pressemelding forbedret imidlertid endotelcellefunksjonen og kolesterolnivåene seg også blant dem som ikke spiste valnøtter i studien. – Det kan komme av placeboeffekt, foreslår forskerne.

Kroppsfettet økte signifikant hos dem i studien som hadde en kaloririk diett som inkluderte valnøtter. Les artikkelen i Dagens medisin

Lille Anne 4-pakning

Noen utvalgte varer