Faller du om på kjøpesenteret eller i fjellet, kan denne appen redde deg

0
3540

Siden lansering i februar, har nødappen vært i bruk flere ganger hver eneste dag. Men den er ikke bare for fjellfolk i nød. 

– Appen er like nyttig på kjøpesenteret som i høyfjellet eller på havet. Faller du om i en skobutikk på kjøpesenteret og forsøker å ringe 113, blir det lett spørsmål om hvilken butikk og hvilken inngang. Appen forteller akkurat hvor du er slik at ambulansen kjører riktig med én gang, sier Hans Morten Lossius, generalsekretær i stiftelsen Norsk Luftambulanse.
Annonse BaxStrap båre, pakke
Appen «Hjelp 113» er gratis. Siden den nyeste versjonen 20. februar i år, er den lastet ned nesten én million ganger. Med denne versjonen kan du kontakte nødnumrene 110 (brann) og 113 (ambulanse) med ett tastetrykk. Samtidig blir din nøyaktige posisjon sendt, slik at når du får kontakt , ser AMK din nøyaktige posisjon på skjermen.

Nøyaktig posisjon

– Hvis du ikke skulle greie å snakke eller formidle problemet ditt, vet de at du er i nød og kan sende ut ambulanse, helikopeter eller legevakt. I løpet av året er det også planer om å få inn nødnummer 112 til politiet, sier Lossius.

Annonse: Lille Anne QCPR

Dermed spares mye verdifull tid.

– Når du ringer og melder fra om et nødtilfelle, går det alltid med ganske mye tid til å finne ut hvor folk er – i tillegg til at det ikke alltid er enkelt å vite nøyaktig posisjon. Det siste gjelder ikke minst i fjellet der folk kan ha skadet seg og ikke ane hvor de befinner seg, sier han.